Sernik z rodzynkami w polewie czekoladowej

Do rozpoczęcia świąt Bożego Narodzenia pozostało tylko cztery tygodnie. Wówczas na naszych stołach, obok tradycyjnych potraw, zagości też wiele wspaniałych ciast i ciasteczek. Oprócz nowych, wymyślnych słodkich fantazji, znajdzie się też miejsce na tradycyjny sernik z rodzynkami, aromatyczny piernik lub makowiec. Sernik z rodzynkami gości też na naszych stołach w trakcie świąt wielkanocnych, a jego wielbiciele delektują się nim również w zwykłe dni. Sernik jest ciastem o wielu „twarzach” i posiada niezliczoną ilość wersji. Jedną z nich prezentuję poniżej.

Składniki:
1 kg białego sera, 10 jaj, 200 g masła, 2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki mąki krupczatki, 1 torebka budyniu waniliowego, 1 torebka cukru waniliowego, szklanka rodzynek, polewa czekoladowa (gotowa lub własna, ilość według uznania), płatki migdałowe do dekoracji

Wykonanie:
Ser zemleć trzykrotnie w maszynce. Utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Gdy masa będzie gotowa, dodawać partiami zmielony ser i cały czas ucierając, mąkę i budyń. Ubić pianę z pięciu białek, dodać do masy serowej i wymieszać. Na końcu wsypać rodzynki. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą. Gotową masę serową wylać do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 80 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze przez około 15 minut. Gotową polewę przygotować według instrukcji i polać nią zimny sernik. Na końcu udekorować płatkami migdałowymi.

Sernik z rodzynkami to idealny deser na zakończenie świątecznej uczty. Przykryty czekoladową polewą i ozdobiony płatkami migdałowymi, wspaniale podkreśli wygląd świątecznego stołu.

Komentarze