Do rozpoczęcia świąt Bożego Narodzenia pozostało tylko
cztery tygodnie. Wówczas na naszych stołach, obok tradycyjnych potraw, zagości
też wiele wspaniałych ciast i ciasteczek. Oprócz nowych, wymyślnych słodkich
fantazji, znajdzie się też miejsce na tradycyjny sernik z rodzynkami, aromatyczny
piernik lub makowiec. Sernik z rodzynkami gości też na naszych stołach w
trakcie świąt wielkanocnych, a jego wielbiciele delektują się nim również w zwykłe
dni. Sernik jest ciastem o wielu „twarzach” i posiada niezliczoną ilość wersji.
Jedną z nich prezentuję poniżej.
Składniki:
1 kg białego sera, 10 jaj, 200 g masła, 2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki
mąki krupczatki, 1 torebka budyniu waniliowego, 1 torebka cukru waniliowego,
szklanka rodzynek, polewa czekoladowa (gotowa lub własna, ilość według uznania),
płatki migdałowe do dekoracji
Wykonanie:
Ser zemleć trzykrotnie w maszynce. Utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Gdy masa będzie gotowa, dodawać
partiami zmielony ser i cały czas ucierając, mąkę i budyń. Ubić pianę z
pięciu białek, dodać do masy serowej i wymieszać. Na końcu wsypać
rodzynki. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą. Gotową masę serową wylać
do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni i piec przez 80 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik
i pozostawić w nim sernik jeszcze przez około 15 minut. Gotową polewę
przygotować według instrukcji i polać nią zimny sernik. Na końcu udekorować
płatkami migdałowymi.
Sernik z
rodzynkami to idealny deser na zakończenie świątecznej uczty. Przykryty czekoladową
polewą i ozdobiony płatkami migdałowymi, wspaniale podkreśli wygląd
świątecznego stołu.
Komentarze
Prześlij komentarz