Znacie cyganeczkę? Nie pytam
wcale o małą dziewczynkę, a o wyśmienite ciasto. Wielu z Was zapewne doskonale
wie, co to za deser. Przypuszczam też, że cyganeczka ma wiele różnych odsłon
wynikających z różniących się na nią przepisów.
Cyganeczka, którą ja piekłam
składa się z dwóch warstw czekoladowego biszkoptu dwa razy przełożonego
waniliowym kremem z drelowanymi wiśniami zatopionymi w galaretce. Z pewnością
są też inne przepisy na cyganeczkę, ale ta, którą ja piekłam jest naprawdę
smaczna, zwłaszcza dla wielbicieli czekoladowych ciast z kremami.
Poznajcie, zatem „moją
cyganeczkę”, być może pokusicie się o jej zrobienie, być może „moja cyganeczka”
zyska nowych wielbicieli.
Składniki na czekoladowy
biszkopt:
8 jajek, 1 ½ szklanki cukru, 4
łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 małe łyżeczki proszku do
pieczenia, 5 łyżek kakao, 2 łyżki oleju
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej przesiać przez sitko wymieszane wcześniej
mąki z proszkiem do pieczenia, kakao, na koniec wlać olej. Wszystko delikatnie
wymieszać, przelać do wysmarowanej formy i piec około 40 minut w temperaturze
180 stopni. Po przestudzeniu przekroić biszkopt na cyganeczkę na dwie części.
Składniki na krem:
¾ litra mleka, 1 szklanka cukru,
4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, otarta laska wanilii
(ewentualnie 2 cukry waniliowe), 1 ½ kostka masła.
Wykonanie kremu:
Połowę mleka
zagotować z cukrem i wanilią, drugą połowę mleka rozmącić z obiema mąkami.
Ugotować jak budyń a następnie przestudzić. Zimny krem dokładnie rozetrzeć
mikserem z masłem na puszystą masę.
Dodatkowo będzie potrzebny
słoiczek wiśni drelowanych i 2 galaretki wiśniowe. Galaretki rozpuścić w
połowie wody (na 2 galaretki ½ litra wody) i wymieszać z wiśniami.
Wykonanie cyganeczki:
Połówkę biszkoptu posmarować
połową kremu, przykryć drugim biszkoptem, ponownie posmarować kremem. Na
wierzch wyłożyć tężejącą, dosyć gęstą już galaretkę z wiśniami. Tak
przygotowaną cyganeczkę włożyć do lodówki.
Czekoladowo waniliowa cyganeczka
z wisienkami w galaretce podana prosto z lodówki kusi nie tylko nazwą,
doskonałym wyglądem, ale przede wszystkim wyśmienitym smakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz