Pisałam ostatnio o chlebie
razowym ze słonecznikiem, którym tak zachwyciłam się u znajomej. Oczywiście
wzięłam od niej przepis na niego, a także ze szczegółami wypytałam ją o
wszystkie detale dotyczące pieczenia tego chleba. Oprócz przepisu i cennych
wskazówek dostałam także od niej gotowy zakwas potrzebny do upieczenia domowego
pszenno żytniego chleba razowego ze słonecznikiem. Ponieważ wypiek udał mi się
rewelacyjnie, chlebek wyszedł doskonały, a zapach, który towarzyszył jego
pieczeniu jest nie do opisania, podam dzisiaj ten przepis, byście mogli sami
upiec ten znakomity chleb razowy ze słonecznikiem.
Składniki na chleb:
250 gram zakwasu, 200 gram mąki
pszennej razowej, 200 gram mąki żytniej razowej, 350 ml wody, 1 łyżeczka soli,
około 60 gram ziaren słonecznika.
Przyrządzanie chleba:
Mieszamy mąkę pszenną i żytnią,
dodajemy zakwas, wodę oraz sól. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy ręką
przez kilka minut, pod koniec wyrabiania dodajemy ziarna słonecznika, po czym
jeszcze chwilę wyrabiamy, aby połączyć słonecznik z ciastem. Do wcześniej
wysmarowanej i obsypanej na przykład pszennymi lub żytnimi otrębami foremki przekładamy
ciasto chlebowe. Łyżką maczaną w wodzie możemy ładnie wygładzić wierzch ciasta,
po czym jeszcze posypujemy je ziarnami słonecznika i przykrywamy ściereczką.
Chleb razowy ze słonecznikiem musi teraz dobrze wyrosnąć. Dajemy go, więc w
ciepłe miejsce na trzy, a nawet cztery godziny. Jego wyrastanie zależy od
temperatury, która nie może też być za wysoka, i od „wieku” zakwasu. Młodszy
zakwas rośnie wolniej, a starszy, silniejszy szybciej.
Wyrośnięty chleb wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i tak pieczemy przez 10 minut, po
czym zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze przez40 minut.
Przy nagrzewaniu piekarnika dobrze jest na jego dolną półkę położyć jakieś
naczynie z gorącą wodą, która będzie parować. To właśnie para i wilgoć w
piekarniku nadaje naszemu chlebowi razowemu ze słonecznikiem tak niezwykle
chrupiącą skórkę. Po wyjęciu z piekarnika należy chleb wyłożyć na kratkę i
pozostawić do odparowania i wystygnięcia.
Cudownie pachnący chrupiący,
przepyszny domowy chleb razowy ze słonecznikiem to wypiek, którego naprawdę
warto spróbować.
Komentarze
Prześlij komentarz