Pieczenie domowego chleba razowego ze słonecznikiem


Pisałam ostatnio o chlebie razowym ze słonecznikiem, którym tak zachwyciłam się u znajomej. Oczywiście wzięłam od niej przepis na niego, a także ze szczegółami wypytałam ją o wszystkie detale dotyczące pieczenia tego chleba. Oprócz przepisu i cennych wskazówek dostałam także od niej gotowy zakwas potrzebny do upieczenia domowego pszenno żytniego chleba razowego ze słonecznikiem. Ponieważ wypiek udał mi się rewelacyjnie, chlebek wyszedł doskonały, a zapach, który towarzyszył jego pieczeniu jest nie do opisania, podam dzisiaj ten przepis, byście mogli sami upiec ten znakomity chleb razowy ze słonecznikiem.
Składniki na chleb:
250 gram zakwasu, 200 gram mąki pszennej razowej, 200 gram mąki żytniej razowej, 350 ml wody, 1 łyżeczka soli, około 60 gram ziaren słonecznika.
Przyrządzanie chleba:
Mieszamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zakwas, wodę oraz sól. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy ręką przez kilka minut, pod koniec wyrabiania dodajemy ziarna słonecznika, po czym jeszcze chwilę wyrabiamy, aby połączyć słonecznik z ciastem. Do wcześniej wysmarowanej i obsypanej na przykład pszennymi lub żytnimi otrębami foremki przekładamy ciasto chlebowe. Łyżką maczaną w wodzie możemy ładnie wygładzić wierzch ciasta, po czym jeszcze posypujemy je ziarnami słonecznika i przykrywamy ściereczką. Chleb razowy ze słonecznikiem musi teraz dobrze wyrosnąć. Dajemy go, więc w ciepłe miejsce na trzy, a nawet cztery godziny. Jego wyrastanie zależy od temperatury, która nie może też być za wysoka, i od „wieku” zakwasu. Młodszy zakwas rośnie wolniej, a starszy, silniejszy szybciej.
Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i tak pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze przez40 minut. Przy nagrzewaniu piekarnika dobrze jest na jego dolną półkę położyć jakieś naczynie z gorącą wodą, która będzie parować. To właśnie para i wilgoć w piekarniku nadaje naszemu chlebowi razowemu ze słonecznikiem tak niezwykle chrupiącą skórkę. Po wyjęciu z piekarnika należy chleb wyłożyć na kratkę i pozostawić do odparowania i wystygnięcia.
Cudownie pachnący chrupiący, przepyszny domowy chleb razowy ze słonecznikiem to wypiek, którego naprawdę warto spróbować.  

Komentarze