Pasztecik z kapustą zalicza się do grupy przekąsek lub
przystawek podawanych do czerwonego barszczu. Jako przekąska może posłużyć na
ciepło lub zimno, również w wersji solo. Jako przystawka występuje podczas
wykwintnego obiadu lub kolacji. Paszteciki z kapustą podaje się też w bufetach
i na okolicznościowych przyjęciach. W tym przepisie pasztecik z kapustą
przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego.
Składniki na ciasto:
25 dag mąki, 1,5 dag drożdży, pół łyżeczki cukru, pół szklanki mleka, 2
żółtka, sól, 2 łyżki tłuszczu, 10 dag masła
Składniki na farsz:
1 kg kapusty, 2 dag suszonych grzybów, mała cebula, 2 łyżki tłuszczu, 2
jaja, sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
1. Kapustę oczyścić, poszatkować. Dodać cebulę, uprzednio ugotowane i
pokrajane drobno grzyby oraz tłuszcz. Wlać 3 - 4 łyżki wywaru z grzybów.
Kapustę dusić do miękkości, odparować. Dodać sól, pieprz, ugotowane na twardo i
posiekane jaja, wszystko wymieszać.
2. Do miski przesiać mąkę. Z drożdży, cukru, czterech łyżek mąki i części
mleka zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie wlać do mąki, dodać żółtka rozmieszane z
pozostałym mlekiem oraz sól. Zagnieść ciasto i wyrabiać, aż odstanie od
ręki, dodając pod koniec stopiony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto
zwiększy dwukrotnie swoją objętość, wyłożyć na stolnicę, podsypać i oprószyć
mąką oraz rozwałkować w formie koła. Posmarować równomiernie masłem i złożyć
w kopertę. Następnie rozwałkować na prostokąt i złożyć na 3 części w
książkę. Czynność tę powtarzać 4 razy bez przerwy. Ciasto wywałkować na grubość
1 centymetra, pokrajać w pasy o długości 30 – 40 centymetrów i szerokości
10 – 12 centymetrów.
3. Na przygotowanym cieście ułożyć wzdłuż nadzienie, w kształcie wałeczka,
2 centymetry od brzegu ciasta. Zawinąć i lekko spłaszczyć. Krajać w skośne
kawałki o długości 5 centymetrów. Ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie posmarować rozmieszanym jajem i upiec w piekarniku w
temperaturze około 200 stopni, aż się zarumienią.
Z podanych składników wychodzi
około 40 pasztecików z kapustą. Dość sporo, ale jak szaleć to na całego.
Komentarze
Prześlij komentarz