Pasztecik z kapustą, czy może z pieczarkami


Świeży, chrupiący i wyśmienicie pachnący pasztecik z kapustą, mięsem, czy pieczarkami, do tego kubek gorącego barszczu czerwonego. Czyż można się oprzeć tak wspaniałej przekąsce w nadchodzące zimowe dni?
O wspomnianym paszteciku z kapustą możemy poczytać na blogu Nowej piekarni, gdzie jest podany nawet dokładny przepis na jego zrobienie. Możemy także nie fatygując się robieniem pasztecika z kapustą zakupić go w Nowej Piekarni z Łukowa i także delektować się jego znakomitym smakiem. Dla tych, którzy zdecydowanie wolą jednak domową kuchnię i sami zajmują się robieniem tego typu przekąsek podam przepis na pasztecik nieco podobny do pasztecika z kapustą, tyle, że z pieczarkami i żółtym serem.
Składniki na ciasto:
50 dag mąki, 4 dag drożdży, 20 dag tłuszczu, ½ szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, sól.
Składniki na nadzienie:
50 dag pieczarek, 4 łyżki masła, 20 dag sera żółtego, sól.
Wykonanie pasztecików z pieczarkami:
Drożdże rozetrzeć z cukrem a następnie rozprowadzić mlekiem. Do tego dodać mąkę, całe jajka i tłuszcz (najlepiej masło), delikatnie osolić i wyrobić dosyć gęste ciasto.
Umyte pieczarki osuszyć, posiekać nożem lub zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Powoli dusić je na maśle, aż do delikatnego ich zarumienienia. Pod koniec smażenia delikatnie posolić do smaku. Odstawić pieczarki z palnika i przestudzić. Następnie wymieszać je z wcześniej startym na grubych oczkach żółtym serem. Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać szklanką kółka. Napełniać je nadzieniem pieczarkowym, formując podłużne paszteciki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Zarówno krucho drożdżowy pasztecik z pieczarkami i serem, jak i pasztecik z kapustą można podawać na gorąco, ale też i na zimno. Myślę jednak, że w chłodne dni znacznie lepiej smakują ciepłe podane z gorącym barszczem czerwonym.  

Komentarze