Świeży, chrupiący i wyśmienicie
pachnący pasztecik z kapustą, mięsem, czy pieczarkami, do tego kubek gorącego
barszczu czerwonego. Czyż można się oprzeć tak wspaniałej przekąsce w
nadchodzące zimowe dni?
O wspomnianym paszteciku z
kapustą możemy poczytać na blogu Nowej piekarni, gdzie jest podany nawet
dokładny przepis na jego zrobienie. Możemy także nie fatygując się robieniem
pasztecika z kapustą zakupić go w Nowej Piekarni z Łukowa i także delektować się
jego znakomitym smakiem. Dla tych, którzy zdecydowanie wolą jednak domową
kuchnię i sami zajmują się robieniem tego typu przekąsek podam przepis na
pasztecik nieco podobny do pasztecika z kapustą, tyle, że z pieczarkami i żółtym
serem.
Składniki na ciasto:
50 dag mąki, 4 dag drożdży, 20
dag tłuszczu, ½ szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, sól.
Składniki na nadzienie:
50 dag pieczarek, 4 łyżki masła, 20
dag sera żółtego, sól.
Wykonanie pasztecików z
pieczarkami:
Drożdże rozetrzeć z cukrem a
następnie rozprowadzić mlekiem. Do tego dodać mąkę, całe jajka i tłuszcz
(najlepiej masło), delikatnie osolić i wyrobić dosyć gęste ciasto.
Umyte pieczarki osuszyć, posiekać
nożem lub zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Powoli dusić je na maśle, aż do
delikatnego ich zarumienienia. Pod koniec smażenia delikatnie posolić do smaku.
Odstawić pieczarki z palnika i przestudzić. Następnie wymieszać je z wcześniej
startym na grubych oczkach żółtym serem. Ciasto rozwałkować na stolnicy i
wykrawać szklanką kółka. Napełniać je nadzieniem pieczarkowym, formując
podłużne paszteciki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Zarówno krucho drożdżowy
pasztecik z pieczarkami i serem, jak i pasztecik z kapustą można podawać na
gorąco, ale też i na zimno. Myślę jednak, że w chłodne dni znacznie lepiej
smakują ciepłe podane z gorącym barszczem czerwonym.
Komentarze
Prześlij komentarz