Mąki ze względu na ich
zastosowanie możemy podzielić na chlebowe i nie chlebowe. Do mąk chlebowych
zaliczamy pszenne, żytnie oraz orkiszowe, które służą do wypieku pieczywa ciast
i wyrobów cukierniczych. Do mąk nie chlebowych zaliczamy natomiast mąki
uzyskiwane w innych zbóż oraz niektórych roślin.
Mąki nie chlebowe wytwarzane są
na przykład z kukurydzy, ziemniaków, owsa, ryżu, czy soi a także wielu innych
roślin, które trudno wymienić. Stanowią one zazwyczaj dodatek do mąk chlebowych,
choć można też z nich samodzielnie upiec chleb jak na przykład chleb
kukurydziany, czy chleb sojowy.
Mąki nie chlebowe najczęściej
pozbawione są glutenu, więc są bardzo często wykorzystywane do wypieku pieczywa
bezglutenowego. Przykładem mąki roślinnej nie chlebowej, ale jednak stosowanej
do pieczenia chleba sojowego jest mąka sojowa. Służy ona także do wyrobu
makaronu, płatków sojowych, ciast i ciasteczek. Mąka ta posiada niezwykle silne
właściwości wiążące, dlatego świetnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów.
Najczęściej wykorzystuje się ja w przygotowywaniu produktów spożywczych dla
osób na diecie bezglutenowej. Piecze się z niej chleb sojowy, nie raz też różne
ciasteczka, czy robi makaron sojowy itp.
Mąka sojowa charakteryzuje się
lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyraźny po krótkim
podprażeniu ziaren soi. Mąka sojowa jest miałka i puszysta. Po upieczeniu
chleba sojowego jego lekko brązowa barwa nabiera intensywności.
Na rynku dostępne są różne
rodzaje mąki sojowej, które rozróżniane są na podstawie zawartości tłuszczu. Mianowicie
odtłuszczona, o niskiej zawartości tłuszczu, o wysokiej zawartości tłuszczu
oraz pełnotłusta. Do wszelkich wypieków w tym także chleba sojowego
wykorzystuje się najczęściej mąkę o niskiej zawartości tłuszczu, gdyż soja
ogólnie jest rośliną wysokotłuszczową.
Chleb sojowy z pewnością nie ma
wielu smakoszy, którzy zastępują nim tradycyjny „chleb orzeźwienia”, ale z
pewnością ma też swoich zwolenników.
Komentarze
Prześlij komentarz