Mąka sojowa i jej zastosowanie


Mąki ze względu na ich zastosowanie możemy podzielić na chlebowe i nie chlebowe. Do mąk chlebowych zaliczamy pszenne, żytnie oraz orkiszowe, które służą do wypieku pieczywa ciast i wyrobów cukierniczych. Do mąk nie chlebowych zaliczamy natomiast mąki uzyskiwane w innych zbóż oraz niektórych roślin.
Mąki nie chlebowe wytwarzane są na przykład z kukurydzy, ziemniaków, owsa, ryżu, czy soi a także wielu innych roślin, które trudno wymienić. Stanowią one zazwyczaj dodatek do mąk chlebowych, choć można też z nich samodzielnie upiec chleb jak na przykład chleb kukurydziany, czy chleb sojowy.
Mąki nie chlebowe najczęściej pozbawione są glutenu, więc są bardzo często wykorzystywane do wypieku pieczywa bezglutenowego. Przykładem mąki roślinnej nie chlebowej, ale jednak stosowanej do pieczenia chleba sojowego jest mąka sojowa. Służy ona także do wyrobu makaronu, płatków sojowych, ciast i ciasteczek. Mąka ta posiada niezwykle silne właściwości wiążące, dlatego świetnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Najczęściej wykorzystuje się ja w przygotowywaniu produktów spożywczych dla osób na diecie bezglutenowej. Piecze się z niej chleb sojowy, nie raz też różne ciasteczka, czy robi makaron sojowy itp.
Mąka sojowa charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyraźny po krótkim podprażeniu ziaren soi. Mąka sojowa jest miałka i puszysta. Po upieczeniu chleba sojowego jego lekko brązowa barwa nabiera intensywności.
Na rynku dostępne są różne rodzaje mąki sojowej, które rozróżniane są na podstawie zawartości tłuszczu. Mianowicie odtłuszczona, o niskiej zawartości tłuszczu, o wysokiej zawartości tłuszczu oraz pełnotłusta. Do wszelkich wypieków w tym także chleba sojowego wykorzystuje się najczęściej mąkę o niskiej zawartości tłuszczu, gdyż soja ogólnie jest rośliną wysokotłuszczową.
Chleb sojowy z pewnością nie ma wielu smakoszy, którzy zastępują nim tradycyjny „chleb orzeźwienia”, ale z pewnością ma też swoich zwolenników.

Komentarze