Miód jest nie tylko świetnym i
skutecznym lekiem na wiele chorób. Jest również, a może nawet przede wszystkim
bardzo smaczny i pożywny. Nic, więc dziwnego, że znalazł szerokie zastosowanie
w kuchni. Z wykorzystaniem tego słodkiego”nektaru życia” możemy przygotować
wiele ciast, ciasteczek a nawet chlebów na miodzie. Oto przykładowy przepis na
pszenny chleb na miodzie pieczony na drożdżach, choć równie dobrze ten smakołyk
kontrastuje z razowym kwaśniejszym pieczywem na zakwasie.
Składniki na jeden bochenek
chleba na miodzie:
375 gram mąki pszennej, 30 gram
świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml ciepłego mleka, ½ łyżeczki soli, 50
gram masła, 2 łyżki miodu.
Wykonanie chleba na miodzie:
Mąkę przesiać do dość głębokiej
miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn, mianowicie wkruszyć drożdże,
dodać cukier, wlać kilka łyżek mleka i zamieszać z niewielką ilością mąki.
Pozostawić pod przykryciem(najlepiej lnianą ściereczką) na 20 minut. Do
rozczynu drożdżowego dodać pozostałe mleko, sól, starte na tarce masło oraz
miód. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Następnie
wyjąć na oprószony mąką blat i wyrabiać jeszcze przez kilka minut, po czym
uformować kulę. Ciasto ponownie włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić
na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Formę
keksówkę długości 20 cm posmarować masłem, włożyć ciasto i pozostawić do ponownego
podrośnięcia na 30 minut w temperaturze około 30 stopni. Bezpośrednio przed
włożeniem do rozgrzanego piekarnika bochenek chleba na miodzie posmarować
żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec 30 minut na dolnej półce w temperaturze
180 stopni. Chleb na miodzie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do
całkowitego wystygnięcia.
Miękki i puszysty o lekko słodkawym
miodowym posmaku, złocistym kolorze i delikatnym zapachu pszenny chleb na
miodzie to smaczny wypiek, który może być takim lekkim chlebem orzeźwienie.
Komentarze
Prześlij komentarz