Lekki pszenny chleb na miodzie


Miód jest nie tylko świetnym i skutecznym lekiem na wiele chorób. Jest również, a może nawet przede wszystkim bardzo smaczny i pożywny. Nic, więc dziwnego, że znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Z wykorzystaniem tego słodkiego”nektaru życia” możemy przygotować wiele ciast, ciasteczek a nawet chlebów na miodzie. Oto przykładowy przepis na pszenny chleb na miodzie pieczony na drożdżach, choć równie dobrze ten smakołyk kontrastuje z razowym kwaśniejszym pieczywem na zakwasie.
Składniki na jeden bochenek chleba na miodzie:
375 gram mąki pszennej, 30 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml ciepłego mleka, ½ łyżeczki soli, 50 gram masła, 2 łyżki miodu.
Wykonanie chleba na miodzie:
Mąkę przesiać do dość głębokiej miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn, mianowicie wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać kilka łyżek mleka i zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić pod przykryciem(najlepiej lnianą ściereczką) na 20 minut. Do rozczynu drożdżowego dodać pozostałe mleko, sól, starte na tarce masło oraz miód. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Następnie wyjąć na oprószony mąką blat i wyrabiać jeszcze przez kilka minut, po czym uformować kulę. Ciasto ponownie włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Formę keksówkę długości 20 cm posmarować masłem, włożyć ciasto i pozostawić do ponownego podrośnięcia na 30 minut w temperaturze około 30 stopni. Bezpośrednio przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika bochenek chleba na miodzie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec 30 minut na dolnej półce w temperaturze 180 stopni. Chleb na miodzie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękki i puszysty o lekko słodkawym miodowym posmaku, złocistym kolorze i delikatnym zapachu pszenny chleb na miodzie to smaczny wypiek, który może być takim lekkim chlebem orzeźwienie.

Komentarze