Fantazja smakowa



  Przez wielu nazywane Panią Czarnoleską. Ja nazwałem fantazją smakową z tego względu, że mamy tam bogactwo czekolady oraz owoce takie jak wiśnie oraz czereśnie. Dla mnie bomba. Pewnie wielu osobom przypadnie lub już przypadło do gustu owe ciasto. Poniżej zamieszczam składniki oraz przygotowanie fantazji smakowej.
Składniki:
Ciasto
- 200 gram czekolady, najlepiej żeby zawierała, co najmniej 70% kakao;
- 125 gram niesolonego masła;
- 1 łyżka wody;
- 50 gram mąki;
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia;
- 50 gram mielonych migdałów;
- cztery jajka;
- 130 gram jasnego cukru muscovado;
- dwie łyżki kirschu;
- ćwierć łyżeczki soli;
- masło ( chodzi o posmarowanie formy);
Potrzebne składniki przy przełożeniu
- 600 ml śmietany kremówki;
- dwie łyżki drobnego cukru z melasą;
- dwie łyżki kirschu;
- dwie puszki wiśni w syropie (syrop musimy zatrzymać);
Składniki potrzebne przy dekoracji
- 50 gram wiórków z czekolady ( również, żeby zawierała minimum 70% kakao);
- 20-24 czereśnie;
  Czas na przygotowanie. Na początek proponuję stopić czekoladę, najlepiej na parze. Płynną rozsmarowujemy na spodzie blachy i wstawiamy do lodówki w celu zastygnięcia czekolady. Kolejnym krokiem jest wyjęcie i ogrzanie do temperatury pokojowej. Teraz, najlepiej ostrym nożem, który trzymamy pod kątem około czterdzieści pięć stopni do blatu, zeskrobujemy i powstają cienkie wiórki. W między czasie możemy rozgrzać nasz piekarnik do temperatury około 170 stopni Celsjusza, najlepiej z funkcją termoobiegu. Później smarujemy dwie okrągłe foremki masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia. W dalszym ciągu wrzucamy do miski, najlepiej szklanej, połamaną na kawałki czekoladę oraz pokrojone w kostkę, miękkie masło, wlewamy wodę. Teraz stapiamy na parze. Proponuję postawić to na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, tak by dno miski nie dotykało wody. Należy pamiętać, aby co jakiś czas zamieszać. Następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Przesiewamy do innej miski mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy zmielone migdały. Teraz to należy przemieszać i odstawić na bok. Potem oddzielamy białka od żółtek do dwóch szklanych misek. Proponuje żółtka do małej miski, białka do dużej miski. Jeżeli chodzi o naszą mieszaninę czekoladową to po kolei dodajemy żółtka i mieszamy łyżką na gładką masę. Kolejno wsypujemy mąkę wraz dodatkami i cukrem. Wszystko to mieszamy lekkim ruchem, wlewamy kirsch oraz delikatnie to należy połączyć. Teraz miksujemy białka, aż się lekko spienią, dodajemy sól. Należy to ubić na pianę, która jest niezbyt sztywna. Dodajemy łyżkę piany z białek do masy czekoladowej i mieszamy to, żeby ją zrobić luźniejszą. Dokładamy resztę piany i delikatnie mieszamy niezbyt mocnym ruchem od dołu. Ciasto rozdzielamy między foremkami, wygładzamy wierzch a następnie to wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu z pieca, zostawiamy kilka minut w formach, wykładamy ciasta na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia. Po wyjęciu wisien z puszki osączamy je na sicie. Pamiętajmy, żeby zachować syrop. Wlewamy do niego łyżkę kirschu i mieszamy. Odwracamy ciasta spodem do góry i każde polewamy kilkoma łyżkami syropu. Odstawiamy, żeby płyn wsiąknął. Potem wlewamy do miski śmietanę, wsypujemy cukier i ubijamy niezbyt sztywno. Wlewamy resztę kirschu i nie za mocno mieszamy. Czas na złożenie tortu. Środek patery smarujemy odrobiną śmietany, kładziemy na niej ciasto. Należy rozsmarować połowę śmietaną, powyciągać osączone z syropu wiśnie z puszki oraz rozgarnąć na całej powierzchni, tak żeby były rozgarnięte do brzegów. Może nawet parę wystawać na bokach. Przykrywamy to naszym drugim ciastem a na wierzch wykładamy resztę śmietany. Teraz dekorujemy wiórkami z gorzkiej czekolady i świeżymi czereśniami.
  Gotowe. Mamy tym o to sposobem ciasto, fantazję. Smacznego!

Komentarze