Fantazja miodowa

Wyobraźnia w słodkich wypiekach to niemal połowa sukcesu. Pomysł, odpowiedni dobór składników oraz odrobina kunsztu, pozwalają na stworzenie ciasta o nazwie fantazja. Każdy zawodowy, ale i domowy cukiernik ma swoją słodką fantazję. Dla jednych ciasto fantazja będzie pysznym biszkoptem z musem truskawkowym, dla drugich będzie to ciasto z czekoladową lub kokosową nutą. Dla mnie fantazja to miodowe ciasto, połączone z marmoladą brzoskwiniową i bakaliami.

Składniki na ciasto:
200 g miodu, 150 g masła, 120 g cukru, 650 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko, 100 g posiekanych migdałów
Składniki na nadzienie:
100 g cukru, skórka z cytryny, 140 g rodzynek, 300 g posiekanych migdałów, 220 g marmolady brzoskwiniowej
Składniki na polewę:
120 g cukru pudru, 60 g masła, 60 g czekolady

Wykonanie:
Miód, masło i cukier podgrzewać, aż się rozpuszczą. Gdy masa będzie gotowa odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, przyprawę do piernika, jajko oraz migdały. Na koniec dodać masę miodową i wszystko dokładnie wyrobić. Blachę natłuścić, oprószyć lekko bułką tartą. Ciasto podzielić na dwie części i obie z nich rozwałkować na kwadraty o grubości około pół centymetra. Jeden z kwadratów przełożyć na blachę, drugi pozostawić na stolnicy.
Marmoladę brzoskwiniową wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Gotowe nadzienie rozsmarować na cieście umieszczonym na blasze, następnie przykryć drugim kawałkiem ciasta. Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Sporządzić polewę. Czekoladę zetrzeć, wymieszać z cukrem pudrem, następnie roztopić z masłem. Gotową polewą ozdobić wierzch ciasta.

Listopad w pełni. Nim się obejrzymy, a zacznie się czas kulinarnych przygotowań do magicznych grudniowych świąt. Wtedy też, niemal na każdym świątecznym stole, pojawi się jakaś oryginalna słodka fantazja.

Komentarze