Wartości zdrowotne i odżywcze chleba na maślance, były
opisane w jednym z poprzednich tekstów niniejszego bloga. Dziś pora na bardziej
praktyczne podejście do tematu. Wychwalając pod niebiosa chleb orzeźwienie,
wypada podzielić się przepisem na jego domowy wypiek. Oprócz zawartości
maślanki, chleb orzeźwienie wzbogacony jest dodatkiem śmietankowego serka oraz
płatków owsianych. Dopełnieniem całości wspaniałego smaku, jest bogaty zapach
prowansalskich ziół.
Składniki:
15 g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru, 15 ml maślanki, 200 g mąki
pszennej (typ 750), 1 łyżeczka soli, 50 g płatków owsianych, 100 g świeżego serka śmietankowego z
ziołami prowansalskimi, zioła prowansalskie (świeże drobno posiekane lub
suszone), 1 mała cebula, 20 g masła lub margaryny, mleko do
posmarowania chleba
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę,
zeszklić na maśle lub margarynie, odstawić do przestudzenia. Z drożdży,
cukru i maślanki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać,
dodać sól, płatki owsiane, serek oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki zagnieść na
gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce nakrywając je ściereczką. Gdy
ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je ponownie, dodać cebulę oraz zioła i
jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do keksówki i odstawić do dalszego
wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować chleb mlekiem. Piec w
temperaturze 200 stopni przez około 45 minut.
Tak prezentuje
się - odnaleziony w cudowny sposób - przepis na chleb orzeźwienie. Przepis na
ten chleb dowodzi, że wciąż poszukujemy ciekawych opcji dla zwykłego,
codziennego pieczywa. Wspaniałe walory tego orzeźwiającego bochenka, powinny być tu zachętą do jego kupienia lub samodzielnego upieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz