Domowy chleb orzeźwienie

Wartości zdrowotne i odżywcze chleba na maślance, były opisane w jednym z poprzednich tekstów niniejszego bloga. Dziś pora na bardziej praktyczne podejście do tematu. Wychwalając pod niebiosa chleb orzeźwienie, wypada podzielić się przepisem na jego domowy wypiek. Oprócz zawartości maślanki, chleb orzeźwienie wzbogacony jest dodatkiem śmietankowego serka oraz płatków owsianych. Dopełnieniem całości wspaniałego smaku, jest bogaty zapach prowansalskich ziół.

Składniki:
15 g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru, 15 ml maślanki, 200 g mąki pszennej (typ 750), 1 łyżeczka soli, 50 g płatków owsianych, 100 g świeżego serka śmietankowego z ziołami prowansalskimi, zioła prowansalskie (świeże drobno posiekane lub suszone), 1 mała cebula, 20 g masła lub margaryny, mleko do posmarowania chleba

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle lub margarynie, odstawić do przestudzenia. Z drożdży, cukru i maślanki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, płatki owsiane, serek oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce nakrywając je ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je ponownie, dodać cebulę oraz zioła i jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do keksówki i odstawić do dalszego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować chleb mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut.

Tak prezentuje się - odnaleziony w cudowny sposób - przepis na chleb orzeźwienie. Przepis na ten chleb dowodzi, że wciąż poszukujemy ciekawych opcji dla zwykłego, codziennego pieczywa. Wspaniałe walory tego orzeźwiającego bochenka, powinny być tu zachętą do jego kupienia lub samodzielnego upieczenia.

Komentarze