Piękna barwa, wspaniały zapach i smak. Są to pierwsze
skojarzenia, gdy zaczynamy myśleć o chlebie na miodzie. Miód jest dodatkiem,
który występuje w wielu chlebach, zarówno u naszych zagranicznych sąsiadów jak
i na naszym krajowym rynku. Dość często występuje w chlebach z mąki
żytniej lub razowej, gdzie delikatna słodycz łączy się z charakterystycznym
smakiem zakwaszonego miękiszu.
Litwa należy do krajów, w których chleb na miodzie
cieszy się dużą popularnością. Do naszego kraju przywędrował on pod nazwą chleb
litewski lub niekiedy chleb wileński. Oba chleby powstają najczęściej na
zakwasie, z przeważającym udziałem mąki żytniej lub żytniej razowej. Innym
ciekawym chlebem, również z mąki razowej i na zakwasie jest pochodzący z
Niemiec chleb pumpernikiel. Chleb o brunatnej barwie, ze względu na swój charakterystyczny skład, polecany jest osobom zmagającym się z otyłością.
Chleb na miodzie to nie tylko specjalność sąsiadów. Wiele
piekarń w naszym kraju ma w swojej ofercie chleby z tym dodatkiem. Chleb
razowy na miodzie ze śliwką, chleb słoneczko, gdzie głównym składnikiem jest
mąka pszenna, to z kolei oferta Nowej Piekarni z Łukowa.
Dodatek miodu do chleba, nie tylko poprawi jego walory
smakowe, ale wzmocni go też pod względem zdrowotnym. Miód wspomaga pracę układu
krążenia, wpływa korzystnie na pracę serca, szczególnie wskazany jest przy
nerwicy tego narządu. Posiada kojące i uspokajające działanie na układ nerwowy.
Dzięki zawartej w miodzie glukozie, pobudza on pracę mózgu. Zawiera też witaminy
A i B oraz potas, wapń, magnez oraz żelazo.
Ciekawy smak, zdrowotne
walory i lekkie znudzenie codziennym chlebem, powinny stać się impulsem do
kupienia lub upieczenia takiego chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz