Chleb razowy ze
słonecznikiem to miłe połączenie sytego chleba razowego oraz ziaren
słonecznika, które pozytywnie wpływają na nasz organizm i jego funkcjonowanie.
Kiedy w sklepach królują chleby z nie wiadomo iloma ziarnami taki wariant jest
równie korzystny, żeby się skupić na jednym gatunku ziaren. Do mnie przemawia
taki wariant chleba razowego, dlatego dziś zaproponuje wam przepis na chleb
razowy ze słonecznikiem.
Składniki:
- 50 dag mąki razowej żytniej, najlepiej typ 2000;
- 50 dag mąki pszennej, najlepiej typ 450;
- pięć dag drożdży;
- 2.25 szklanki mleka;
- jedna płaska łyżka soli;
- dwie płaskie łyżki cukru;
- cztery łyżki ziaren słonecznika;
Pora na przygotowanie
domowego chleba razowego ze słonecznikiem. Nap początek mieszamy obie mąki
razem w misce. Pamiętajmy, żeby tradycyjnie przy tego typu wypiekach zrobić na
środku dołek. Teraz zabieramy niedużą ilość mąki i odstawiamy żeby podrosło.
Kolejnym krokiem jest wymieszanie W ciepłym mleku drożdży z cukrem i wlanie
jego w dołek w mące. Potem dzięki łyżce mieszamy mleko oraz troszkę mąki, a
następnie odstawiamy to na pół godziny. Kiedy nasze drożdże podrosną dodajemy
sól, słonecznik i zagniatamy to na gładkie ciasto. Gdy to już zagnieciemy
wyrabiamy jeszcze przez kilka minut. Żeby ułatwić sobie pracę możemy sobie
pomóc robotem. Tak wyrobione nasze ciasto przykrywamy i odstawiamy w dogodne,
ciepłe miejsce na około dwie godziny. Dwie blaszki o wymiarach około 25cm
długości wykładamy papierem albo smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Teraz znowu chleb musi nam wyrosnąć przed pieczeniem. Kiedy ciasto nam wyrośnie
to dzielimy to na dwie części, formujemy bochenki i przekładamy je do foremek.
No i trzeba to jeszcze raz odstawić żeby nam wyrosło.
Gdy chleb już nam
wyrośnie po wierzchu smarujemy go zimną wodą i możemy dodatkowo posypać
ziarnami słonecznika, lecz to nie jest konieczne. Na koniec rozgrzewamy
piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego foremki z chlebem, żeby
nam się piekły przez około piętnaście minut. Gdy minie ten czas zmniejszamy temperaturę
do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około czterdzieści minut.
Po
upieczeniu tradycyjnie studzimy chleb na kratce. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz