Staram się kupować częściej chleb razowy niż zwykły biały. Z tego powodu, iż razowy jest dla mnie bardziej sycący niż biały zwykły. Wiem, że najlepiej jest mieszać gatunki chleba i też tak robię. Ciekawym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o chleb razowy jest chleb razowy z siemieniem lnianym. Dobre połączenie, jeżeli chodzi o ten chleb. Dziś zaproponuję wam upieczenie własnego chleba razowego lnianego. Chleb jest o tyle dobry, że jest szybki do zrobienia. Jest to ciasto, gdzie musimy tylko wymieszać w jednej misce, przy użyciu łyżki. Mało rzeczy do sprzątnięcia po naszych wypiekach będzie. Muszę tutaj napomnieć, że ciasto wyrasta już w blaszce, dlatego też nie mamy z nim dużo pracy. Do naszego upieczenia chleba razowego lnianego używamy mąki razowej żytniej. Poniżej przedstawiam przepis na ten pełnowartościowy chleb.
Składniki:
- trzy szklanki razowej mąki żytniej;
- jedno opakowanie suszonych drożdży;
- dwie i jedna trzecia szklanki letniej wody;
- jedna płaska łyżeczka soli;
- jedna płaska łyżeczka cukru;
- pięć łyżek siemienia lnianego, dodatkowo też żeby mieć do
posypania;
- jedna łyżka oleju rzepakowego;
- mąka pszenna do oprószenia;
Czas na
przygotowanie. Na początku należy wsypać do miski mąkę żytnią razową z pełnego
przemiału. Do tego dodajemy cukier, sól oraz suszone drożdże. Nasze składniki,
które są sypkie, mieszamy i dodajemy siemię lniane. Do tego dolewamy letnią
wodę. Tą całość mieszamy łyżką od dwóch do trzech minut, w celu dokładnego
połączenia składników. Nasze ciasto musi być lepkie oraz klejące. Pamiętajmy
tylko, żeby bez problemu odchodziło od miski niemal nie pozostawiając śladów na
jej bokach. Teraz takie ciasto należy przełożyć łyżką do wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki o wymiarach 26cm na 9cm. Musimy to też przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce, żeby nam to wyrosło. Potrzebować do tego będziemy
około 50 minut. Kiedy ciasto już wyrośnie to smarujemy je łyżką oleju
rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym. Na koniec pamiętajmy, żeby
oprószyć mąką pszenną. Co do ilości to pozostawiam według uznania lub też można
pominąć ten krok. Ostatnim etapem jest pieczenie chleba w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 70 minut. Jeżeli potrzeba dłużej to
pieczemy dłużej. Chleb po wyciągnięciu studzimy na kratce.
Tak o to mamy własny chleb razowy lniany. Chleb upieczony samemu smakuje jeszcze lepiej ze względu na włożony wkład w jego upieczenie.
Tak o to mamy własny chleb razowy lniany. Chleb upieczony samemu smakuje jeszcze lepiej ze względu na włożony wkład w jego upieczenie.
Komentarze
Prześlij komentarz