Na niniejszym blogu pojawiło się już wiele tekstów o
dodatkach do chleba. Była mowa o chlebie razowym ze słonecznikiem, chlebie
żytnim lnianym, chlebie sojowym i wielu innych. Przeglądając pozycje w internecie,
kulinarnych książkach oraz gazetach, napotykamy też na inne, nie mniej
oryginalne dodatki. Możemy spotkać chleb na miodzie, chleb z dyniowym puree, chleb
ciecierzycowy lub z dodatkiem warzyw.
Ta długa lista to jednak nie koniec, ale początek. Myśl
piekarnicza ciągle się rozwija i zaskakuje amatorów dobrego chleba. Takim
przykładem jest wytwarzany w Nowej Piekarni z Łukowa chleb orzeźwienie.
Dlaczego taka nazwa? Kiedy przyjrzymy się bliżej składowi tego chleba, zauważymy
tam zawartość maślanki. Napój ten, powstający z mleka i dodatku bakterii kwasu
mlekowego, wspaniale gasi pragnienie, jednocześnie orzeźwiając nasz organizm.
Teraz, kiedy kwestia nazwy chleba została już
rozwiązana, można przejść do przedstawienia pokrótce jego walorów. Chleb
orzeźwienie, ze względu na zawartość maślanki wpływa korzystnie na pracę naszego
organizmu. Kwas mlekowy zawarty w maślance wspomaga układ odpornościowy, co
skutecznie chroni nas przed różnymi chorobami. Bogate źródło potasu, wpływa na
obniżanie ciśnienia krwi, a zawartość łatwo przyswajalnego wapnia wzmacnia
kości, mięśnie oraz zęby. Duża zawartość witamin z grupy B ma zbawienny wpływ
na wiele funkcji naszego ciała. Chleb orzeźwienie z dodatkiem maślanki, może być
też elementem zdrowej diety. Jest bardzo odżywczy, jednocześnie nie
zawiera nadmiernej ilości kalorii oraz tłuszczu.
Ciekawy smak,
wartości zdrowotne i odżywcze oraz rozsądna cena. Są to główne wymogi, którymi
kierujemy się przy wyborze pieczywa. Poszukując produktu, który choćby po
części spełniał nasze wymagania, warto pomyśleć o zakupie chleba na maślance
lub pokusić się o jego samodzielne upieczenie.
Komentarze
Prześlij komentarz