Kilka słów o chlebie na maślance

Na niniejszym blogu pojawiło się już wiele tekstów o dodatkach do chleba. Była mowa o chlebie razowym ze słonecznikiem, chlebie żytnim lnianym, chlebie sojowym i wielu innych. Przeglądając pozycje w internecie, kulinarnych książkach oraz gazetach, napotykamy też na inne, nie mniej oryginalne dodatki. Możemy spotkać chleb na miodzie, chleb z dyniowym puree, chleb ciecierzycowy lub z dodatkiem warzyw.
Ta długa lista to jednak nie koniec, ale początek. Myśl piekarnicza ciągle się rozwija i zaskakuje amatorów dobrego chleba. Takim przykładem jest wytwarzany w Nowej Piekarni z Łukowa chleb orzeźwienie. Dlaczego taka nazwa? Kiedy przyjrzymy się bliżej składowi tego chleba, zauważymy tam zawartość maślanki. Napój ten, powstający z mleka i dodatku bakterii kwasu mlekowego, wspaniale gasi pragnienie, jednocześnie orzeźwiając nasz organizm.
Teraz, kiedy kwestia nazwy chleba została już rozwiązana, można przejść do przedstawienia pokrótce jego walorów. Chleb orzeźwienie, ze względu na zawartość maślanki wpływa korzystnie na pracę naszego organizmu. Kwas mlekowy zawarty w maślance wspomaga układ odpornościowy, co skutecznie chroni nas przed różnymi chorobami. Bogate źródło potasu, wpływa na obniżanie ciśnienia krwi, a zawartość łatwo przyswajalnego wapnia wzmacnia kości, mięśnie oraz zęby. Duża zawartość witamin z grupy B ma zbawienny wpływ na wiele funkcji naszego ciała. Chleb orzeźwienie z dodatkiem maślanki, może być też elementem zdrowej diety. Jest bardzo odżywczy, jednocześnie nie zawiera nadmiernej ilości kalorii oraz tłuszczu.
Ciekawy smak, wartości zdrowotne i odżywcze oraz rozsądna cena. Są to główne wymogi, którymi kierujemy się przy wyborze pieczywa. Poszukując produktu, który choćby po części spełniał nasze wymagania, warto pomyśleć o zakupie chleba na maślance lub pokusić się o jego samodzielne upieczenie.

Komentarze