Różnorodność
spożywanego pieczywa to podstawa. Dziś zaproponuje wam przepis na własny domowy
chleb na miodzie. Chleb ten jest pszenno-żytni, czyli mieszanka mąk, z których
powstaje. Chleb na miodzie jest mocno sycący. Czuć w nim słodycz, jaką jest
miód. Jest to bardzo dobra podstawa do różnych kanapek. Potrzeba trochę czasu
do jego wypieku, ale naprawdę warto. Ciasta starczy na blaszkę o wymiarach 11cm
na 33cm. Poniżej są składniki wraz z przygotowaniem.
Składniki:
- 100 gram żytniego zakwasu;
- 300 gram mąki żytniej razowej, najlepiej typ 1850;
- 250 ml wody;
- 250 gram pszennej, najlepiej typ 450;
- 70 gram płynnego miodu, 4-5 łyżek;
- 1,5 łyżeczki soli;
Przejdźmy teraz do
przygotowania naszego chleba na miodzie. Zakwas musimy przełożyć do jakiejś
miski. Następnie dodajemy 50 gram mąki żytniej oraz 50 ml wody. To musimy
dobrze wymieszać łyżką, aż będzie gęste ciasto. Przykrywamy miskę w miarę
szczelnie i pozostawiamy na 10-12 godzin. Po tym czasie dodajemy 50 gram mąki
żytniej i 50 mililitrów wody. Znowu to mieszamy i pozostawiamy w miarę
szczelnie przykryte na około 8 godzin. Dodajemy ostatni raz 50 gram mąki
żytniej oraz 50 mililitrów wody. Ponownie mieszamy i pozostawiamy na 6-8
godzin. Do ciasta, które jest zakwaszone dodajemy miód wraz z pozostałymi mąki,
tj. 150 gram żytniej oraz 250 gram pszennej, sól i 70 ml wody. Mieszamy całą
zawartość i musimy to zarobić. Jeżeli będzie to potrzebne dolewamy pozostałą
wodę, dodajemy tyle mąki, tak żeby obsypywać naszą dłoń lub misy. Ciasto i jego
lepkość wraz z chłonnością wody zależne jest od użytych mąk. Wyrabiamy ciasto
przez minimum 8 minut. Wciąż jest ono lekko klejące. Ciasto pozostawiamy w
misie przykryte ściereczką na około godzinę. Wykładamy keksówkę papierem do
pieczenia. Wkładamy ciasto, które powinno zajmować mniej więcej połowę
wysokości blaszki. Teraz przykrywamy ściereczką i pozostawiamy to, aż nam
wyrośnie na około 2-4 godziny. Do momentu, kiedy sięgnie góry naszej blaszki.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni Celsjusza w trybie góra+dół.
Obsypujemy nasz chleb z góry mąką żytnią i wkładamy do piekarnika. Na dno
wrzucamy trzy kostki lodu. Pieczemy to w 240 stopniach Celsjusza przez około 10
minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni Celsjusza i włączamy
termoobieg. Pieczemy to jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy
chleb. Pamiętajmy, żeby szybko wyjąć z formy i ściągnąć papier do pieczenia.
Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez około od 5 do 15
minut. Przykładowo tylko na dolnej grzałce. Chleb, który upiekliśmy powinien
wydawać głuchy odgłos, kiedy go stukamy od spodu. Na koniec wyciągamy go i
studzimy na kratce albo drewnianej desce przez około 10 godzin.
Po tym czasie mamy przepyszny, domowy chleb na miodzie. Smacznego!
Po tym czasie mamy przepyszny, domowy chleb na miodzie. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz