Chleb na miodzie



  Różnorodność spożywanego pieczywa to podstawa. Dziś zaproponuje wam przepis na własny domowy chleb na miodzie. Chleb ten jest pszenno-żytni, czyli mieszanka mąk, z których powstaje. Chleb na miodzie jest mocno sycący. Czuć w nim słodycz, jaką jest miód. Jest to bardzo dobra podstawa do różnych kanapek. Potrzeba trochę czasu do jego wypieku, ale naprawdę warto. Ciasta starczy na blaszkę o wymiarach 11cm na 33cm. Poniżej są składniki wraz z przygotowaniem.
Składniki:
- 100 gram żytniego zakwasu;
- 300 gram mąki żytniej razowej, najlepiej typ 1850;
- 250 ml wody;
- 250 gram pszennej, najlepiej typ 450;
- 70 gram płynnego miodu, 4-5 łyżek;
- 1,5 łyżeczki soli;
  Przejdźmy teraz do przygotowania naszego chleba na miodzie. Zakwas musimy przełożyć do jakiejś miski. Następnie dodajemy 50 gram mąki żytniej oraz 50 ml wody. To musimy dobrze wymieszać łyżką, aż będzie gęste ciasto. Przykrywamy miskę w miarę szczelnie i pozostawiamy na 10-12 godzin. Po tym czasie dodajemy 50 gram mąki żytniej i 50 mililitrów wody. Znowu to mieszamy i pozostawiamy w miarę szczelnie przykryte na około 8 godzin. Dodajemy ostatni raz 50 gram mąki żytniej oraz 50 mililitrów wody. Ponownie mieszamy i pozostawiamy na 6-8 godzin. Do ciasta, które jest zakwaszone dodajemy miód wraz z pozostałymi mąki, tj. 150 gram żytniej oraz 250 gram pszennej, sól i 70 ml wody. Mieszamy całą zawartość i musimy to zarobić. Jeżeli będzie to potrzebne dolewamy pozostałą wodę, dodajemy tyle mąki, tak żeby obsypywać naszą dłoń lub misy. Ciasto i jego lepkość wraz z chłonnością wody zależne jest od użytych mąk. Wyrabiamy ciasto przez minimum 8 minut. Wciąż jest ono lekko klejące. Ciasto pozostawiamy w misie przykryte ściereczką na około godzinę. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto, które powinno zajmować mniej więcej połowę wysokości blaszki. Teraz przykrywamy ściereczką i pozostawiamy to, aż nam wyrośnie na około 2-4 godziny. Do momentu, kiedy sięgnie góry naszej blaszki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni Celsjusza w trybie góra+dół. Obsypujemy nasz chleb z góry mąką żytnią i wkładamy do piekarnika. Na dno wrzucamy trzy kostki lodu. Pieczemy to w 240 stopniach Celsjusza przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni Celsjusza i włączamy termoobieg. Pieczemy to jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy chleb. Pamiętajmy, żeby szybko wyjąć z formy i ściągnąć papier do pieczenia. Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez około od 5 do 15 minut. Przykładowo tylko na dolnej grzałce. Chleb, który upiekliśmy powinien wydawać głuchy odgłos, kiedy go stukamy od spodu. Na koniec wyciągamy go i studzimy na kratce albo drewnianej desce przez około 10 godzin.
  Po tym czasie mamy przepyszny, domowy chleb na miodzie. Smacznego!

Komentarze