Ananasy to fantazja smaku. Te
nieco egzotyczne owoce kiedyś nie były tak łatwo dostępne jak dzisiaj. Nasze
babcie mogły jedynie o nich pofantazjować. My dzisiaj mamy je niemalże w
zasięgu ręki zarówno te świeże, jak i te w puszce, zresztą bardzo praktyczne.
Możemy je bez problemu zakupić i upiec z nimi ananasową fantazję smaku. Proponuję
upieczenie biszkoptowo ananasowej fantazji z bezą kokosową.
Składniki na biszkopt:
7 jajek, 7 dużych łyżek cukru, 7
dużych łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 duża łyżka octu, 1
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić z cukrem na sztywną
pianę. Dodać cukier waniliowy i łyżkę zimnej wody. miseczce widelcem wymieszać żółtka z
proszkiem do pieczenia i octem, aż urośnie żółty puch. Wlać go na pianę z
białek, nie mieszając przez sitko przesiać na to mąkę. Całość delikatnie
wymieszać. Przelać masę biszkoptową do wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem
blachy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40
minut.
Składniki na bezę kokosową:
5 białek, 1 szklanka cukru, 5 dag
wiórek kokosowych.
Wykonanie bezy kokosowej:
Białka ubić na sztywno dodając
cukier. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Przelać
na blachę i piec około 20 minut do uzyskania lekko złotawego koloru. Składniki
na krem: 1 puszka
ananasów, 5 żółtek, 5 łyżek cukru, 1 duży budyń waniliowy (lub 2 małe), 1
kostka dobrego masła.
Przyrządzanie kremu:
Odsączyć sok z puszki ananasów, i
go zagotować. Do gotującego się soku wlać wcześniej zmiksowane żółtka z cukrem,
oraz budyniem. Zagotować krem, a
następnie go przestudzić. Utrzeć kostkę masła powoli dokładając krem na
puszystą masę. Pokroić ananasy w kostkę i widelcem delikatnie wymieszać je z
kremem.
Wykonanie ananasowej fantazji z
bezą kokosową:
Biszkopt przekroić na dwie
części. Na jedną część biszkoptowego ciasta posmarować połowę kremu i przykryć
drugą częścią biszkoptu, posmarować ponownie kremem i przykryć bezą kokosową.
Biszkoptowo ananasowa fantazja ze
złocistą bezą kokosową to świetne ciacho na każdą okazję.
Komentarze
Prześlij komentarz