Jak już Państwo wiedzą świat serników jest ogromny.
Oprócz najbardziej tradycyjnych, mamy też szeroki wybór serników na kruchym
spodzie, z dużą ilością różnych dodatków i wykończeń. Mogą to być serniki na
zwykłym cieście z mąki, mogą też być różnego rodzaju herbatniki i inne
ciasteczka. O serniku na kruchym spodzie można przeczytać na blogu Nowej
Piekarni z Łukowa, tu zaś prezentuję sernik na spodzie, ale biszkoptowym.
Składniki na biszkopt:
0,5 szklanki mąki tortowej, 4 jaja, 0,5 szklanki cukru kryształu, pół
łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na sernik:
1 kg białego sera, cukier puder do smaku, 1 puszka brzoskwiń, 1 słoik
dżemu morelowego, 1 szklanka zmiksowanych malin, 13 łyżeczek żelatyny, 3/4
szklanki mleka
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz
cukier. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać ją do masy z
jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i piec
w temperaturze 160 – 180 stopni, w czasie 30 do 40 minut.
Ser zemleć trzykrotnie na maszynce, następnie utrzeć z cukrem pudrem i
podzielić na dwie równe części. Do pierwszej z nich dodać 2 łyżeczki żelatyny,
rozpuszczonej w 1/4 szklanki mleka. Do drugiej serowej części dodać zmiksowane
maliny oraz 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka. Kolejne
dwie części są bez sera. Brzoskwinie zmiksować razem z syropem, dodać 4
łyżeczki suchej żelatyny, następnie mieszając, podgrzać do jej rozpuszczenia. Podobnie
dżem morelowy zmiksować i dodać 2 łyżeczki suchej żelatyny, następnie podgrzać
do jej rozpuszczenia.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptem. Wyłożyć na niego masę serową pierwszą
i równo rozprowadzić. Następnie nałożyć masę brzoskwiniową, a na nią warstwę
serowo – malinową. Na koniec nałożyć jeszcze masę morelową.
Serowo – owocowy przekładaniec ulokowany na
biszkoptowym cieście, jest niewątpliwie ciekawą opcją dla serników na kruchym
spodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz