Sernik owocowy na biszkoptowym spodzie

Jak już Państwo wiedzą świat serników jest ogromny. Oprócz najbardziej tradycyjnych, mamy też szeroki wybór serników na kruchym spodzie, z dużą ilością różnych dodatków i wykończeń. Mogą to być serniki na zwykłym cieście z mąki, mogą też być różnego rodzaju herbatniki i inne ciasteczka. O serniku na kruchym spodzie można przeczytać na blogu Nowej Piekarni z Łukowa, tu zaś prezentuję sernik na spodzie, ale biszkoptowym.

Składniki na biszkopt:
0,5 szklanki mąki tortowej, 4 jaja, 0,5 szklanki cukru kryształu, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na sernik:
1 kg białego sera, cukier puder do smaku, 1 puszka brzoskwiń, 1 słoik dżemu morelowego, 1 szklanka zmiksowanych malin, 13 łyżeczek żelatyny, 3/4 szklanki mleka

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz cukier. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać ją do masy z jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i piec w temperaturze 160 – 180 stopni, w czasie 30 do 40 minut.
Ser zemleć trzykrotnie na maszynce, następnie utrzeć z cukrem pudrem i podzielić na dwie równe części. Do pierwszej z nich dodać 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 1/4 szklanki mleka. Do drugiej serowej części dodać zmiksowane maliny oraz 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka. Kolejne dwie części są bez sera. Brzoskwinie zmiksować razem z syropem, dodać 4 łyżeczki suchej żelatyny, następnie mieszając, podgrzać do jej rozpuszczenia. Podobnie dżem morelowy zmiksować i dodać 2 łyżeczki suchej żelatyny, następnie podgrzać do jej rozpuszczenia.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptem. Wyłożyć na niego masę serową pierwszą i równo rozprowadzić. Następnie nałożyć masę brzoskwiniową, a na nią warstwę serowo – malinową. Na koniec nałożyć jeszcze masę morelową.

Serowo – owocowy przekładaniec ulokowany na biszkoptowym cieście, jest niewątpliwie ciekawą opcją dla serników na kruchym spodzie.

Komentarze