Rozważania o chlebie

Chleb towarzyszy nam praktycznie przy każdym posiłku i jak na razie ciężko wyobrazić sobie coś, co mogłoby go na dłuższą metę zastąpić. Jednak na przestrzeni lat samo postrzeganie chleba jako podstawowego produktu naszej diety, uległo dość mocnej – w wielu przypadkach - niekorzystnej zmianie. Ma to związek z często gorszą jakością, która wykorzystywana jest jako argument przez przeciwników codziennego spożywania chleba.
Cofając się do ubiegłego wieku, przypominamy sobie jakość, wygląd i smak pieczonego w specjalnych piecach chleba. Pamiętamy też urok spożywania prawdziwego wiejskiego chleba z blaszki. Mąka żytnia, stara odmiana mąki pszennej i zakwas, były głównymi składnikami tamtego chleba. Dziś lista składników jest dużo dłuższa, natomiast sam chleb smakuje często jakby gorzej. Dodatkowo pod względem zdrowotnym – jak wskazują jego przeciwnicy – daleko mu do ideału. Zatem, jaki powinien być ten nasz chleb powszedni? Jaki powinien być chleb przyszłości i w przyszłości? Czasami nurtuje mnie obawa o drogę jaką wybiorą piekarze. Czy będzie to droga na skróty z wykorzystaniem sztucznych składników, spulchniaczy, a może czeka nas era pieczywa z ciasta mrożonego, sprzedawanego jako świeżutkie i pachnące chlebki?
Mam nadzieję, że nie. Chcę, by prawdziwy chleb przyszłości był oparty na zdrowej i tradycyjnej recepturze. Mam zresztą wrażenie, że po latach pewnej stagnacji producenci pieczywa widząc spadek w sprzedaży, zaczęli powracać do wielowiekowych receptur, wprowadzając jednocześnie sporo nowości. Wychodzą też naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy zaczęli przykładać baczniejszą uwagę do kwestii zdrowotnych pieczywa. Zdaniem ekspertów, zdrowy chleb to mieszanina dobrej mąki żytniej z dodatkiem pszennej, zakwasu lub drożdży. Dobrym zwyczajem zaczęło być pieczenie specjalnych chlebów dla potrzeb określonej grupy ludności. Są to choćby chleby nie zawierające glutenu. Wartościowym pomysłem jest wykorzystanie zdrowych warzyw, takich jak cukinia, dynia oraz wszelkich nasion i ziół.
Chleb przyszłości powinien być przede wszystkim bezpieczny, którego spożywanie nie spowoduje konsekwencji zdrowotnych. Powinniśmy się tego domagać od producentów, zwłaszcza że całkowite wyeliminowanie chleba z diety, też może wpłynąć negatywnie na nasz organizm.

Komentarze