Chleb towarzyszy nam praktycznie przy każdym posiłku i
jak na razie ciężko wyobrazić sobie coś, co mogłoby go na dłuższą metę
zastąpić. Jednak na przestrzeni lat samo postrzeganie chleba jako podstawowego
produktu naszej diety, uległo dość mocnej – w wielu przypadkach - niekorzystnej
zmianie. Ma to związek z często gorszą jakością, która wykorzystywana jest jako
argument przez przeciwników codziennego spożywania chleba.
Cofając się do ubiegłego wieku, przypominamy sobie
jakość, wygląd i smak pieczonego w specjalnych piecach chleba. Pamiętamy też
urok spożywania prawdziwego wiejskiego chleba z blaszki. Mąka żytnia, stara
odmiana mąki pszennej i zakwas, były głównymi składnikami tamtego chleba. Dziś
lista składników jest dużo dłuższa, natomiast sam chleb smakuje często jakby
gorzej. Dodatkowo pod względem zdrowotnym – jak wskazują jego przeciwnicy –
daleko mu do ideału. Zatem, jaki powinien być ten nasz chleb powszedni? Jaki
powinien być chleb przyszłości i w przyszłości? Czasami nurtuje mnie obawa
o drogę jaką wybiorą piekarze. Czy będzie to droga na skróty z wykorzystaniem
sztucznych składników, spulchniaczy, a może czeka nas era pieczywa z ciasta
mrożonego, sprzedawanego jako świeżutkie i pachnące chlebki?
Mam nadzieję, że nie. Chcę, by prawdziwy chleb
przyszłości był oparty na zdrowej i tradycyjnej recepturze. Mam zresztą
wrażenie, że po latach pewnej stagnacji producenci pieczywa widząc spadek w
sprzedaży, zaczęli powracać do wielowiekowych receptur, wprowadzając
jednocześnie sporo nowości. Wychodzą też naprzeciw oczekiwaniom klientów,
którzy zaczęli przykładać baczniejszą uwagę do kwestii zdrowotnych pieczywa.
Zdaniem ekspertów, zdrowy chleb to mieszanina dobrej mąki żytniej z dodatkiem
pszennej, zakwasu lub drożdży. Dobrym zwyczajem zaczęło być pieczenie specjalnych chlebów dla potrzeb określonej grupy ludności. Są to choćby chleby nie zawierające glutenu. Wartościowym
pomysłem jest wykorzystanie zdrowych warzyw, takich jak cukinia, dynia oraz
wszelkich nasion i ziół.
Chleb
przyszłości powinien być przede wszystkim bezpieczny, którego spożywanie nie
spowoduje konsekwencji zdrowotnych. Powinniśmy się tego domagać od producentów,
zwłaszcza że całkowite wyeliminowanie chleba z diety, też może wpłynąć
negatywnie na nasz organizm.
Komentarze
Prześlij komentarz