Pizza z pieczarką



  Któż z nas uwielbia pizzę? Zapewne znajdą się i tacy, którzy nie są jej miłośnikami, ale mogą to być mniejszości. Bo nie znam kogoś, kto zapytany o pizzę, wypowiedziałby się źle. Wiadomo, że pizza z pieczarkami, serem i salami to praktycznie standard. To ile składników wybierzemy to tylko jest nasza własna inwencja twórcza. No i wiadomo, że obowiązkowo musi być ketchup. Zaproponuje dziś wam przepis z pizzą z pieczarkami i dodatkami. Możecie dodać też inne składniki, nie koniecznie muszą być zaproponowane poniżej. Składników powinno wystarczyć na dwie pizzę około 30 cm albo jedną dużą 50 cm.
Składniki:
Ciasto:
- 40 dag pszennej mąki;
- 220 ml ciepłej wody;
- 20 g drożdży, najlepiej świeżych;
- jedna łyżeczka soli;
- jedna łyżeczka cukru;
- dwie łyżki oliwy z oliwek;
Dodatki:
- 25 dag mozzarelli, najlepiej w kulce;
- 20 dag edamskiego sera;
- 4 pieczarki, najlepiej duże;
- 2 średnie cebule
- około 16 dużych plastrów salami;
Sos:
- 4 łyżki pikantnego ketchupu;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka cukru;
- 2 łyżki świeżego oregano, najlepiej posiekanego;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- szczypta płatków chili;
- sól ( tak tylko do smaku);
- świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku);
  Przejdźmy do przygotowania naszej pizzy z pieczarkami oraz resztą dodatków. Jak już wspomniałem mogą to być inne, niekoniecznie podane wyżej. Zacznijmy od ciasta. Najpierw rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru wraz z łyżką mąki. Do mąki, która nam została dodajemy sól. W momencie, gdy nasze drożdże podrosną musimy je połączyć z mąką i należy wlać oliwę. Potem wyrabiamy gładkie ciasto, które również musi być elastyczne. Kolejnym krokiem jest przykrycie ściereczką naszej miski z ciastem i odstawienie do wyrośnięcia na około 40 minut. Pozostawmy na razie ciasto i przejdźmy do przygotowania naszego sosu. Mieszamy ketchup z koncentratem. Następnie dodajemy posiekane oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, oliwę, sól, pieprz i chili. I to mieszamy. Sos również można zrobić ze świeżych pomidorów, obrane ze skórki i podsmażone na oliwie z resztą dodatków wraz z odrobiną koncentratu pomidorowego. Taka wersja jest jednak szybsza. Dlatego wszystko zależy od nas jak to przygotujemy. Kiedy ciasto nam podrośnie dzielimy je na pół. Obie części rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 32 cm i grubości pół cm. Chyba, że robimy wersję z około 50 cm pizzą to w tym wypadku nie robimy dwóch części tylko jedną rozwałkowujemy na pół cm. Teraz smarujemy sosem i dodajemy pokrojoną na półplasterki naszą cebulę, pieczarki, które kroimy na plastry, plastry salami, mozzarellę oraz starty żółty ser. Naszą pizzę, dwie mniejsze lub jedną dużą, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na czas około 15-18 minut.
  Po tym czasie możemy cieszyć się przepysznym smakiem domowej pizzy z pieczarkami i resztą dodatków. Smacznego!

Komentarze