Pizza. Nie ma chyba w Polsce innego, zagranicznego
wypieku, który byłby tak mocno rozpowszechniony w naszych domach, restauracjach
i barach. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ włoski wynalazek można
przygotowywać na wiele sposobów i na każdą kieszeń. Taką właśnie prostą wersję, bez żadnego „frutti di mare”, prezentuję poniżej. Pizza z pieczarką to klasyka „polskich
pizzerii” i wielu z nas właśnie od niej rozpoczęło poznawanie walorów smakowych
tego wypieku.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej, 5 dag drożdży, 1 płaska łyżka cukru, 1 szklanka
letniego mleka, sól, wymieszane zioła (oregano, majeranek, bazylia), 1 jajo, 2
łyżki oliwy
Składniki na wierzch:
Sos pomidorowy, pasta lub przygotowany koncentrat do posmarowania pizzy
60 dag pieczarek, 2 cebule, 1 papryka, 20 -30 dag sera żółtego, sól,
pieprz
Wykonanie:
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki i wlać letnie
mleko. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą część
mąki przesiać do innej miski, dodać odrobinę soli, zioła i wymieszać. Następnie
wlać wyrośnięty rozczyn, dodać jajko, oliwę i wyrabiać elastyczne ciasto. Po
wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczarki wyczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę,
zeszklić na patelni, dodać pieczarki i smażyć, aż woda z pieczarek wyparuje.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę, przyprawić do smaku solą, pieprzem
i ziołami.
Około trzy łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać z dwiema łyżkami wody
i oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), szczyptę soli,
pieprzu i bazylię.
Blaszkę wielkości około 30x40 cm wysmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
Gdy wyrobione ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blaszkę i
równomiernie rozciągnąć. Wierzch posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć farsz, a
wierzch posypać startym serem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i
piec w czasie do 25 minut, aż brzegi ciasta będą zarumienione.
Brak pomysłu na obiad lub kolację? Domowa pizza z
pieczarką powinna rozwiązać ten problem, zastępując jednocześnie dania mięsne.
Komentarze
Prześlij komentarz