Oryginalne krokiety ziemniaczane


Znamy i lubimy tradycyjne krokiety z mięsem, kapustą, czy nieco bardziej oryginalne krokiety z soczewicą oferowane przez Nową piekarnię. Ale, czy wiecie, że można też zrobić krokiety ziemniaczane?
Krokiety, które najczęściej robimy w domu, czy kupujemy w Łukowie w Nowej piekarni przygotowywane są na bazie naleśników nadziewanych rozmaitym farszem. Krokiety ziemniaczane, jak zresztą sama ich nazwa wskazuje zrobione są podobnie jak kopytka z ugotowanych ziemniaków. Można je łatwo przygotować, a podane dodatkowo z jakimś smacznym sosem smakują doskonale.
Niekiedy zostają nam ziemniaki od obiadu, więc nie wyrzucajmy ich, lecz wykorzystajmy je i zróbmy na kolację smaczne kopytka, o których pisałam poprzednio na blogu Nowej piekarni lub krokiety ziemniaczane, o których chcę napisać dzisiaj.
Składniki na krokiety ziemniaczane:
6 dużych ziemniaków, 1 jajko, 10 dag twardego żółtego sera, około 4 łyżki bułki tartej, przyprawa do potraw z ziemniaków, olej do smażenia, bułka tarta do panierowania.
Sposób przygotowania krokietów ziemniaczanych:
Umyć ziemniaki, obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki należy przepuścić przez maszynkę do mielenia z sitkiem o drobnych oczkach lub przez specjalną praskę. Do ziemniaków należy dodać jajko, starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, bułkę tartą, przyprawę do ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać ręką na jednolitą masę. Ilość dodanej bułki tartej zależy od wilgotności ziemniaków, dlatego jeżeli są one bardziej suche można dodać nieco mniej bułki. Z ciasta należy uformować owalne podłużne lub okrągłe kształty naszych krokietów ziemniaczanych(podobnie, jak robimy kotlety mielone). Każdy uformowany już krokiet obtoczyć lekko w bułce tartej i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Krokiety ziemniaczane można podawać z sosem mięsnym lub pieczarkowym.   
W polskiej kuchni ziemniaki są bardzo częstym, jeżeli nie podstawowym składnikiem obiadowego menu, możemy jednak czasem odejść od tradycyjnego sposobu ich podawania i przygotować z nich smaczne kopytka lub krokiety.

Komentarze