Nieco inny chleb z blaszki

Sposobów pieczenia chleba jest dużo. Oprócz sporego wyboru pieców, piekarników czy automatów, mamy też mnóstwo naczyń, które służą do wyrastania i pieczenia chleba. Pisaliśmy już o tym na blogu Nowej Piekarni z Łukowa. Również dodatki do chleba to niekończąca się opowieść. Pora zatem zaprezentować przepis na chleb z blaszki, który jest jednak trochę inny od wielu tradycyjnych i podawanych wcześniej przepisów. Dodatek czarnych oliwek, cebuli i ziół, nada naszemu chlebowi ciekawego smaku, wzbogacając domowe pieczywo o nowy wyrób. Przepis na dwa bochenki poniżej.

Składniki:
250 g czarnych oliwek bez pestek, 2 czerwone cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, 750 g mąki pszennej, sól, 42 g drożdży, 2 łyżki posiekanych ziół ( kolendra, mięta), łyżka posiekanej natki pietruszki, 450 ml letniej wody

Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić na półtalarki. Oliwki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę, następnie dorzucić oliwki i wszystko jeszcze chwilę podsmażyć.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z łyżeczką soli. Następnie dodać podsmażoną cebulę z oliwkami, zioła, natkę pietruszki, a na koniec pokruszone drożdże. Wlewać letnią wodę i dokładnie, przez około 15 minut, wyrabiać gładkie ciasto. Gdy będzie gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki. Przełożyć na blachę, posmarować oliwą i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch bochenków naciąć na krzyż. Piec przez około 40 minut.

Chleb z blaszki, czy jak kto woli chleb upieczony na blaszce, z dodatkami nieco egzotycznych oliwek, to dowód, że myśl piekarnicza ciągle się w nas rozwija. Jest to zawsze ten pierwszy kroczek do stworzenia czegoś nowego. Być może przepisu na chleb przyszłości.

Komentarze