Sposobów pieczenia chleba jest dużo. Oprócz sporego wyboru
pieców, piekarników czy automatów, mamy też mnóstwo naczyń, które służą do wyrastania i pieczenia chleba. Pisaliśmy już o tym na blogu Nowej Piekarni z Łukowa. Również
dodatki do chleba to niekończąca się opowieść. Pora zatem zaprezentować przepis
na chleb z blaszki, który jest jednak trochę inny od wielu tradycyjnych i podawanych
wcześniej przepisów. Dodatek czarnych oliwek, cebuli i ziół, nada naszemu
chlebowi ciekawego smaku, wzbogacając domowe pieczywo o nowy wyrób. Przepis na
dwa bochenki poniżej.
Składniki:
250 g czarnych oliwek bez pestek, 2 czerwone cebule, 2 łyżki oliwy z
oliwek, 750 g mąki pszennej, sól, 42 g drożdży, 2 łyżki posiekanych ziół (
kolendra, mięta), łyżka posiekanej natki pietruszki, 450 ml letniej wody
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić na półtalarki. Oliwki przekroić na pół. Na patelni
rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę, następnie dorzucić oliwki i wszystko
jeszcze chwilę podsmażyć.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z łyżeczką soli. Następnie dodać
podsmażoną cebulę z oliwkami, zioła, natkę pietruszki, a na koniec
pokruszone drożdże. Wlewać letnią wodę i dokładnie, przez około 15 minut,
wyrabiać gładkie ciasto. Gdy będzie gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Wyrośnięte ciasto
przełożyć na stolnicę, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki.
Przełożyć na blachę, posmarować oliwą i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przed
włożeniem do piekarnika, wierzch bochenków naciąć na krzyż. Piec przez około 40
minut.
Chleb z blaszki,
czy jak kto woli chleb upieczony na blaszce, z dodatkami nieco egzotycznych
oliwek, to dowód, że myśl piekarnicza ciągle się w nas rozwija. Jest to zawsze
ten pierwszy kroczek do stworzenia czegoś nowego. Być może przepisu na chleb
przyszłości.
Komentarze
Prześlij komentarz