Najlepsze dodatki do pieczywa



  Jak sprawić, żeby chleb, który spożywamy był lepszy i smaczniejszy? Wszystko zależy od nas. Nie koniecznie musimy kupować pieczywa, które posiada mnóstwo dodatków. Przecież to, co jest na kromce chleba, również sprawia, że mamy dobry chleb. Różnego rodzaju pasty, którymi możemy smarować nasz chleb, sprawiają, że staję się lepszy w smaku i w naszej diecie. Nie mówię, żeby od razu samemu robić pasty, bo przecież można kupić gotowe. Oczywiście jak ktoś chce i ma chęci to wiadomo, że domowe i własne wyroby są smaczniejsze. A przepisów na pasty znajdziemy mnóstwo. Od najrozmaitszych a skończywszy na popularnej paście jajecznej.
  Również taki prosty i bardzo smaczny dodatek na nasze pieczywo to jest krojony żółty ser posmarowany powidłami albo dżemem. Wiem, brzmi irracjonalnie i sam na początku nie dowierzałem, że to może smakować. Kiedy w końcu mama mnie namówiła na taki miks, tak teraz jak jest w domu krojony żółty ser to zawsze smaruje go właśnie powidłami. Kolejnymi dodatkami do naszego pieczywa to są wiadomo, różnego rodzaju ziarna, posypki czy nawet orzechy. Chleb z ziarnami jest zdrowszy niż zwykły i bez żadnych dodatków. Pamiętajmy, że nie każde piekarnie są wobec nas uczciwe i czytając etykietę na chlebie, że jest wieloziarnisty okazuje się, że ziaren tam jest znikoma ilość. Dlatego też zachęcam do pieczenia od czasu do czasu, własnego domowego chleba. Jeżeli chcemy, żeby nasz chleb był dobry to warto go urozmaicać dodatkami.
  Wszystko zależy od nas, co dodamy i w jakich ilościach.


Komentarze