Jak sprawić, żeby
chleb, który spożywamy był lepszy i smaczniejszy? Wszystko zależy od nas. Nie
koniecznie musimy kupować pieczywa, które posiada mnóstwo dodatków. Przecież to,
co jest na kromce chleba, również sprawia, że mamy dobry chleb. Różnego rodzaju
pasty, którymi możemy smarować nasz chleb, sprawiają, że staję się lepszy w
smaku i w naszej diecie. Nie mówię, żeby od razu samemu robić pasty, bo przecież
można kupić gotowe. Oczywiście jak ktoś chce i ma chęci to wiadomo, że domowe i
własne wyroby są smaczniejsze. A przepisów na pasty znajdziemy mnóstwo. Od najrozmaitszych
a skończywszy na popularnej paście jajecznej.
Również taki prosty i bardzo
smaczny dodatek na nasze pieczywo to jest krojony żółty ser posmarowany
powidłami albo dżemem. Wiem, brzmi irracjonalnie i sam na początku nie
dowierzałem, że to może smakować. Kiedy w końcu mama mnie namówiła na taki
miks, tak teraz jak jest w domu krojony żółty ser to zawsze smaruje go właśnie
powidłami. Kolejnymi dodatkami do naszego pieczywa to są wiadomo, różnego
rodzaju ziarna, posypki czy nawet orzechy. Chleb z ziarnami jest zdrowszy niż
zwykły i bez żadnych dodatków. Pamiętajmy, że nie każde piekarnie są wobec nas
uczciwe i czytając etykietę na chlebie, że jest wieloziarnisty okazuje się, że
ziaren tam jest znikoma ilość. Dlatego też zachęcam do pieczenia od czasu do
czasu, własnego domowego chleba. Jeżeli chcemy, żeby nasz chleb był dobry to
warto go urozmaicać dodatkami.
Wszystko zależy od nas, co dodamy i w jakich
ilościach.
Komentarze
Prześlij komentarz