Pieczywo towarzyszy nam niemal,
że każdego dnia, przy śniadaniu, czy kolacji. Robiąc zakupy zazwyczaj zawsze
pamiętamy o pieczywie, bez którego ja osobiście nie wyobrażam sobie śniadania.
Kupuję, więc praktyczny chleb kanapkowy, świeży chleb z blaszki, bądź też
smaczne pieczywo z dodatkami oferowane przez Nową piekarnię z Łukowa.
Coraz bardziej popularne staje
się też ostatnio domowe pieczenie chleba, które umożliwia eksperymentowanie z
dodatkami pozwalającymi na odkrywanie nowych smaków pieczywa.
Nasiona, ziarna, aromatyczne
przyprawy, czy zioła to dodatki, które urozmaicą i wzbogacą smak każdego
zwykłego chleba z blaszki zmieniając go w atrakcyjny wypiek. Według mnie to
właśnie ziarna i nasiona są najlepszym, najczęściej używanym i chyba
najzdrowszym dodatkiem do pieczywa.
Te małe, tak nie pozorne nasiona
zawierają bardzo dużo błonnika, białka i zdrowych tłuszczów, witamin, minerałów
i przeciwutleniaczy. Poza licznymi walorami odżywczymi ziaren i nasion
nieocenioną rolę odgrywają także ich walory smakowe, które zamieniają zwykły
bochenek chleba z blaszki w niepowtarzalny chleb przyszłości.
Rewelacyjnym dodatkiem do
pieczywa są nasiona słonecznika. Są one doskonałym źródłem witaminy E oraz
wszystkich witamin z grupy B, ziarna słonecznika są bogate w magnez oraz wapń.
Warto, więc dodawać je do pieczywa, albo też kupować zdrowy chleb razowy z
słonecznikiem w Nowej piekarni w Łukowie.
Pestki dyni to kolejny bardzo
dobry i zdrowy dodatek do pieczywa. Nazywane są „kapsułkami minerałów”,
manganu, cynku, fosforu, magnezu i żelaza. Do tego jeszcze bogactwo białka i
kwasów tłuszczowych Oto cały sekret pestek dyni, którymi możemy obficie posypać
nasz chleb z blaszki.
Używany najczęściej, jako posypka
mak niebieski jest nie tylko bogaty w wapń, ale jest przede wszystkim kopalnią
witamin A, B, C, D, które poprawiają wygląd skóry i wzmacniają odporność.
Siemię lniane zawiera kwasy
omega, które działają przeciw nowotworowo, zawiera również substancje śluzowe,
które łagodzą wszelkie dolegliwości przewodu pokarmowego.
Doskonale, jako dodatek do
pieczywa sprawdzają się także wonne zioła i aromatyczne przyprawy, ale o tym
szerzej było już pisane na tym, że blogu Nowej piekarni.
Komentarze
Prześlij komentarz