Najlepsze dodatki do pieczywa


Pieczywo towarzyszy nam niemal, że każdego dnia, przy śniadaniu, czy kolacji. Robiąc zakupy zazwyczaj zawsze pamiętamy o pieczywie, bez którego ja osobiście nie wyobrażam sobie śniadania. Kupuję, więc praktyczny chleb kanapkowy, świeży chleb z blaszki, bądź też smaczne pieczywo z dodatkami oferowane przez Nową piekarnię z Łukowa.
Coraz bardziej popularne staje się też ostatnio domowe pieczenie chleba, które umożliwia eksperymentowanie z dodatkami pozwalającymi na odkrywanie nowych smaków pieczywa.
Nasiona, ziarna, aromatyczne przyprawy, czy zioła to dodatki, które urozmaicą i wzbogacą smak każdego zwykłego chleba z blaszki zmieniając go w atrakcyjny wypiek. Według mnie to właśnie ziarna i nasiona są najlepszym, najczęściej używanym i chyba najzdrowszym dodatkiem do pieczywa.
Te małe, tak nie pozorne nasiona zawierają bardzo dużo błonnika, białka i zdrowych tłuszczów, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Poza licznymi walorami odżywczymi ziaren i nasion nieocenioną rolę odgrywają także ich walory smakowe, które zamieniają zwykły bochenek chleba z blaszki w niepowtarzalny chleb przyszłości.
Rewelacyjnym dodatkiem do pieczywa są nasiona słonecznika. Są one doskonałym źródłem witaminy E oraz wszystkich witamin z grupy B, ziarna słonecznika są bogate w magnez oraz wapń. Warto, więc dodawać je do pieczywa, albo też kupować zdrowy chleb razowy z słonecznikiem w Nowej piekarni w Łukowie.
Pestki dyni to kolejny bardzo dobry i zdrowy dodatek do pieczywa. Nazywane są „kapsułkami minerałów”, manganu, cynku, fosforu, magnezu i żelaza. Do tego jeszcze bogactwo białka i kwasów tłuszczowych Oto cały sekret pestek dyni, którymi możemy obficie posypać nasz chleb z blaszki.
Używany najczęściej, jako posypka mak niebieski jest nie tylko bogaty w wapń, ale jest przede wszystkim kopalnią witamin A, B, C, D, które poprawiają wygląd skóry i wzmacniają odporność.
Siemię lniane zawiera kwasy omega, które działają przeciw nowotworowo, zawiera również substancje śluzowe, które łagodzą wszelkie dolegliwości przewodu pokarmowego.
Doskonale, jako dodatek do pieczywa sprawdzają się także wonne zioła i aromatyczne przyprawy, ale o tym szerzej było już pisane na tym, że blogu Nowej piekarni.    

      

 

 

Komentarze