Kiedy zaczynamy myśleć o dodatkach do pieczywa,
pojawia się pytanie, które z nich będą najlepsze. Zazwyczaj kierujemy się kwestiami
zdrowotnymi oraz smakowymi tych dodatków. Myślimy wówczas o otrębach, nasionach
i ziołach widocznych na tradycyjnym chlebie z blaszki, kupowanym chlebie
kanapkowym i wielu innych bochenkach. O wymienionych wyżej dodatkach mogą
Państwo przeczytać na blogu Nowej Piekarni z Łukowa.
Oprócz dodatków, które w delikatny sposób podkreślą
smak pieczywa, są też takie, które potrafią dość mocno zrewolucjonizować znany
nam smak codziennego chleba. Pierwszym takim zestawem są chleby z dodatkami
warzyw. Takim pierwszym przykładem będzie tu chleb z cukinią i papryką. W tym
przypadku startą i odsączoną cukinię łączy się z pokrojoną w drobną kostkę
paprykę i łączy z pozostałymi składnikami ciasta chlebowego. Chleb z tymi
dodatkami nie tylko zaoferuje oryginalny smak, ale również wzbogaci go pod
względem zdrowotnym, gdyż wymienione warzywa posiadają mnóstwo wartości
zdrowotnych.
Innym warzywem znanym ze swoich wartości odżywczych
jest dynia. Chleby i bułeczki są często ozdobione pestkami tego warzywa. Ale
dynię możemy też przygotować w wersji puree i dodać ją do reszty
składników. Tak przygotowany chleb smakuje nieco inaczej niż z pestkami. Możemy
też pójść nieco dalej i pokusić się o bardziej egzotyczny smak chleba. Idealnie
sprawdzą się tutaj czarne oliwki z dodatkiem czerwonej cebuli. Oliwki i cebule
podsmaża się na oliwie, następnie miesza się z tradycyjnymi składnikami ciasta,
czyli mąką, drożdżami oraz ziołami.
Pisząc o dodatkach do chleba warto wspomnieć o miodzie.
Jest on cennym i zdrowym dodatkiem do wielu chlebów, zarówno tych o
staropolskich tradycjach jak i bardziej współczesnych. Nadaje chlebowi delikatnej
słodkości, aromatu i złocistego koloru.
Dodatki do
pieczywa to również mniej popularne, a zarazem zdrowe mąki takie jak gryczana
lub kukurydziana. Chleb z dodatkiem kaszki kukurydzianej dostarczy nam witaminy
A oraz selenu, ważnych dla organizmu jak chodzi o wzrok i ogólne
funkcjonowanie. Warto zatem pamiętać, by spojrzeć również w tę stronę, myśląc o
dodatkach do pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz