Dobry chleb to podstawowy produkt
w piramidzie żywieniowej człowieka, który dostarcza nam energii oraz
potrzebnych wartościowych składników. O jakości chleba decyduje w dużej mierze
rodzaj mąki, z jakiej jest upieczony, ale nie tylko mąka jest wyznacznikiem
jego walorów zdrowotnych. Ważnym czynnikiem wyznaczającym, czy chleb jest
zdrowy jest także to, czy jest upieczony na zakwasie, czy na drożdżach.
Obecnie w sklepach możemy kupić
chleb dobry na zakwasie, na zakwasie i drożdżach oraz na samych drożdżach. Bardzo
często piekarnie długotrwały i droższy proces wyrastania ciasta na zakwasie zastępują
wiele szybszym i tańszym procesem wyrastania na drożdżach. Czy dla nas
konsumentów codziennie kupujących jakiś chleb z blaszki, czy jakikolwiek chleb
kanapkowy stanowi to istotną różnicę? Który z nich jest lepszy i zdrowszy?
Który wybrać na zakwasie, czy na drożdżach, a może najlepszym wyjściem jest kompromis
i wybór chleba dobrego, bo upieczonego na zakwasie, ale z dodatkiem drożdży?
Chleb na zakwasie powstaje z
ukwaszonego ciasta przygotowywanego najczęściej z mąki żytniej. W domowych
warunkach bez problemu sami możemy wyhodować dobry zakwas i upiec nasz
najzdrowszy chleb przyszłości. Ciasto chlebowe na zakwasie wyrasta poprzez
naturalny proces fermentacji bakterii kwasu mlekowego. Zakwas znakomicie
konserwuje a chleb z blaszki upieczony na zakwasie znacznie dłużej pozostaje
świeży. Jadany jak najczęściej na śniadanie chleb kanapkowy na zakwasie
rewelacyjnie odbudowuje korzystną florę bakteryjną układu pokarmowego. Zakwas
zawiera naturalne bakterie kwasu mlekowego, które znacznie zwiększają
przyswajalność mikroelementów zawartych w mące to sprawia, że jest to chleb
dobry. Zdrowy razowy chleb z blaszki na zakwasie ma zdecydowanie mniej
węglowodanów, dzięki czemu jest mniej tuczący. Chleb pieczony na zakwasie
dłużej utrzymuje uczucie sytości i ma niższy indeks glikemiczny, dlatego też
jest to chleb dobry dla diabetyków. Chleby na zakwasie polecane są także przez
lekarzy dla alergików uczulonych na drożdże.
Rozstrzygając, zatem który chleb
z blaszki czy chleb kanapkowy jest zdrowszy na zakwasie, czy na drożdżach? Odpowiedź
jest prosta, zdecydowanie ten na zakwasie, ale czy jest to chleb dobry i
zalecany dla wszystkich? Z pewnością nie, zależy to w dużej mierze od naszych
indywidualnych predyspozycji zdrowotnych.
Komentarze
Prześlij komentarz