Który chleb jest lepszy na zakwasie, czy na drożdżach?


Dobry chleb to podstawowy produkt w piramidzie żywieniowej człowieka, który dostarcza nam energii oraz potrzebnych wartościowych składników. O jakości chleba decyduje w dużej mierze rodzaj mąki, z jakiej jest upieczony, ale nie tylko mąka jest wyznacznikiem jego walorów zdrowotnych. Ważnym czynnikiem wyznaczającym, czy chleb jest zdrowy jest także to, czy jest upieczony na zakwasie, czy na drożdżach.
Obecnie w sklepach możemy kupić chleb dobry na zakwasie, na zakwasie i drożdżach oraz na samych drożdżach. Bardzo często piekarnie długotrwały i droższy proces wyrastania ciasta na zakwasie zastępują wiele szybszym i tańszym procesem wyrastania na drożdżach. Czy dla nas konsumentów codziennie kupujących jakiś chleb z blaszki, czy jakikolwiek chleb kanapkowy stanowi to istotną różnicę? Który z nich jest lepszy i zdrowszy? Który wybrać na zakwasie, czy na drożdżach, a może najlepszym wyjściem jest kompromis i wybór chleba dobrego, bo upieczonego na zakwasie, ale z dodatkiem drożdży?
Chleb na zakwasie powstaje z ukwaszonego ciasta przygotowywanego najczęściej z mąki żytniej. W domowych warunkach bez problemu sami możemy wyhodować dobry zakwas i upiec nasz najzdrowszy chleb przyszłości. Ciasto chlebowe na zakwasie wyrasta poprzez naturalny proces fermentacji bakterii kwasu mlekowego. Zakwas znakomicie konserwuje a chleb z blaszki upieczony na zakwasie znacznie dłużej pozostaje świeży. Jadany jak najczęściej na śniadanie chleb kanapkowy na zakwasie rewelacyjnie odbudowuje korzystną florę bakteryjną układu pokarmowego. Zakwas zawiera naturalne bakterie kwasu mlekowego, które znacznie zwiększają przyswajalność mikroelementów zawartych w mące to sprawia, że jest to chleb dobry. Zdrowy razowy chleb z blaszki na zakwasie ma zdecydowanie mniej węglowodanów, dzięki czemu jest mniej tuczący. Chleb pieczony na zakwasie dłużej utrzymuje uczucie sytości i ma niższy indeks glikemiczny, dlatego też jest to chleb dobry dla diabetyków. Chleby na zakwasie polecane są także przez lekarzy dla alergików uczulonych na drożdże.
Rozstrzygając, zatem który chleb z blaszki czy chleb kanapkowy jest zdrowszy na zakwasie, czy na drożdżach? Odpowiedź jest prosta, zdecydowanie ten na zakwasie, ale czy jest to chleb dobry i zalecany dla wszystkich? Z pewnością nie, zależy to w dużej mierze od naszych indywidualnych predyspozycji zdrowotnych.

Komentarze