Krokiety to kolejna rzecz zakorzeniona w naszej
kulinarnej tradycji. Przygotowujemy je przy okazji świąt Bożego Narodzenia,
kiedy to do barszczu podajemy krokiety z kapustą i grzybami. Ten sam zestaw,
gości też na stolach przy okazji innych, bardziej masowych imprez. Ale kapusta
i grzyby to nie wszystko co taki krokiet może nam zaoferować. Krokiety z
soczewicą – proszę bardzo, krokiety ziemniaczane – jak najbardziej. Przepisy na
te wszystkie specjały można znaleźć na blogu Nowej Piekarni z Łukowa. A jak
komuś będzie mało, to poniżej prezentuję przepis na krokiety, które nie
wymagają dużej pracy i można je przygotować z dostępnych w domu
składników.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki gazowanej wody
mineralnej, 2 jaja, sól, 12 cienkich plastrów żółtego sera, 25 dag gotowanej
szynki, jajko i bułka tarta do panierowania, olej lub masło do obsmażania.
Wykonanie:
Rozrobić mleko z jajami, dodać odrobinę soli, a następnie wsypać mąkę i
wlać wodę. Wszystko razem zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto odstawić
na około 20 – 30 minut. Przygotować patelnię, rozgrzać olej i wlewać niewielkie
porcje naleśnikowego ciasta. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty
kolor. Odkładać na talerz jeden na drugim.
Szynkę pokroić na małe kawałki. Na każdym naleśniku układać po plastrze
sera i porcji pokrojonej szynki. Brzegi lekko zawinąć do środka i zrolować. Krokiety
panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na oleju. Możemy też
przygotować krokiety bez panierowania, wtedy obsmażamy je na rozpuszczonym
maśle.
To by było wszystko
w tym dzisiejszym przeglądzie krokietowych możliwości. Życzę przyjemnego wyboru
i smacznego. Myślę natomiast, że Krokiety jeszcze się tu kiedyś pojawią.
Komentarze
Prześlij komentarz