Krokiety z serem i szynką

Krokiety to kolejna rzecz zakorzeniona w naszej kulinarnej tradycji. Przygotowujemy je przy okazji świąt Bożego Narodzenia, kiedy to do barszczu podajemy krokiety z kapustą i grzybami. Ten sam zestaw, gości też na stolach przy okazji innych, bardziej masowych imprez. Ale kapusta i grzyby to nie wszystko co taki krokiet może nam zaoferować. Krokiety z soczewicą – proszę bardzo, krokiety ziemniaczane – jak najbardziej. Przepisy na te wszystkie specjały można znaleźć na blogu Nowej Piekarni z Łukowa. A jak komuś będzie mało, to poniżej prezentuję przepis na krokiety, które nie wymagają dużej pracy i można je przygotować z dostępnych w domu składników.

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej, 2 jaja, sól, 12 cienkich plastrów żółtego sera, 25 dag gotowanej szynki, jajko i bułka tarta do panierowania, olej lub masło do obsmażania.

Wykonanie:
Rozrobić mleko z jajami, dodać odrobinę soli, a następnie wsypać mąkę i wlać wodę. Wszystko razem zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto odstawić na około 20 – 30 minut. Przygotować patelnię, rozgrzać olej i wlewać niewielkie porcje naleśnikowego ciasta. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odkładać na talerz jeden na drugim.
Szynkę pokroić na małe kawałki. Na każdym naleśniku układać po plastrze sera i porcji pokrojonej szynki. Brzegi lekko zawinąć do środka i zrolować. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na oleju. Możemy też przygotować krokiety bez panierowania, wtedy obsmażamy je na rozpuszczonym maśle.

To by było wszystko w tym dzisiejszym przeglądzie krokietowych możliwości. Życzę przyjemnego wyboru i smacznego. Myślę natomiast, że Krokiety jeszcze się tu kiedyś pojawią.

Komentarze