Krokiety na jesienne dni

Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią, krokiety znowu postanowiły wystąpić w roli głównej. I bardzo dobrze, ponieważ mają nam wiele do zaoferowania. Jak już wiadomo, o magii krokietów decyduje dobrze dobrany farsz, zawinięty w złocistym naleśniku. Tym razem o smaku krokietów zadecyduje nadzienie z pieczarek, warzyw i żółtego sera. Poniżej szczegóły.

Składniki na naleśniki:
1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej, 2 jajka, sól
Składniki na farsz:
300 g pieczarek, 150 g startego żółtego sera, 1 marchewka, 1 por, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oleju, pieprz, sól

Wykonanie:
Mleko z jajami rozmieszać, dodać odrobinę soli i lekko zmiksować. Następnie dodać mąkę oraz wodę i wszystko miksować, aż składniki połączą się w jednolitą konsystencję. Ciasto odstawić na około pół godziny.
Przygotować farsz. Pieczarki obrać i drobno pokroić. Por obrać i zostawić tylko białą część. Należy ją przeciąć wzdłuż, opłukać i posiekać. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć por, dodać pieczarki i marchewkę. Poddusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Wystudzić i wymieszać z żółtym serem oraz natką pietruszki. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ponownie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i małymi porcjami wlewać ciasto. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor i odkładać na talerz. Na każdego naleśnika wykładać równomiernie farsz, brzegi lekko zawinąć do środka, następnie zrolować. Gotowe krokiety można bezpośrednio odsmażyć na maśle. Drugim sposobem jest panierowanie krokietów w jajku i bułce tartej, następnie smażenie ich z obu stron na oleju.

Brak pomysłu na obiad lub chęć zastąpienia dań mięsnych, to idealny moment do przypomnienia sobie o istnieniu krokietów. Są one niezwykle wszechstronne i dają możliwość do wielu urozmaiceń oraz modyfikacji według własnych potrzeb.

Komentarze