Te małe niepozorne kuleczki ziemniaczane,
podane z dobrze dobraną potrawą, mogą wprawić w osłupienie nie jednego
smakosza. Możemy je znaleźć w ofercie Nowej Piekarni od razu gotowe i równie smaczne,
co robione samemu. Postaram się jednak przedstawić wam sposób przygotowania
domowych kopytek. Mam nadzieję, że Ślązacy wybaczą mi, jeżeli nie wyjdą tak
dobre jak u nich. Bo przecież kopytka są głównie znane z regionu śląskiego. Poniżej
przedstawiam wam przepis.
Składniki:
- kilogram ziemniaków;
- 20 dag pszennej mąki;
- jedno jajko;
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
- sól do dodania smaku oraz posolenia wody;
Teraz czas na przygotowanie. Na początku obieramy ziemniaki i je gotujemy. Kiedy wystygną wyciskamy je przez praskę. Następnie do ziemniaków dodajemy mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, jajko oraz musimy to z wyczuciem posolić. Teraz to dokładnie wyrabiamy. Gdy uzyskamy takie ciasto, to formujemy na mącznej podsypce wałeczki o średnicy około 2.5 centymetra. Nasze wałeczki musimy pociąć. Najlepiej pod kątem, na nie za duże kluseczki. Gotujemy kopytka w wodzie z solą przez pięć minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Po tym czasie wyciągamy je na jakiś talerz i tym o to sposobem mamy gotowe kopytka. Smacznego!
Składniki:
- kilogram ziemniaków;
- 20 dag pszennej mąki;
- jedno jajko;
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
- sól do dodania smaku oraz posolenia wody;
Teraz czas na przygotowanie. Na początku obieramy ziemniaki i je gotujemy. Kiedy wystygną wyciskamy je przez praskę. Następnie do ziemniaków dodajemy mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, jajko oraz musimy to z wyczuciem posolić. Teraz to dokładnie wyrabiamy. Gdy uzyskamy takie ciasto, to formujemy na mącznej podsypce wałeczki o średnicy około 2.5 centymetra. Nasze wałeczki musimy pociąć. Najlepiej pod kątem, na nie za duże kluseczki. Gotujemy kopytka w wodzie z solą przez pięć minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Po tym czasie wyciągamy je na jakiś talerz i tym o to sposobem mamy gotowe kopytka. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz