Mało skomplikowane, bez dużej ilości składników i
szybkie w przygotowaniu. Te trzy cechy charakteryzują kopytka, które pomimo
swojej prostoty są niezwykle smacznym produktem polskiej kuchni. Kopytka
doskonale sprawdzają się jako danie główne, ale też jako wspaniały dodatek do
innych potraw. Poniższy przepis jest tego niezaprzeczalnym dowodem.
Składniki na kopytka:
800 g ziemniaków, 200 g mąki, 3 łyżki kaszy manny, sól, 1 jajko, 1 żółtko
Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, odrobina startej gałki
muszkatołowej, sól, pieprz, 150 g startego żółtego sera, odrobina posiekanej
natki pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki umyć. Gotować w mundurkach w osolonej wodzie przez około 30
minut. Po ugotowaniu ostudzić, obrać i zemleć w maszynce. Do miski ze
zmielonymi ziemniakami dołożyć mąkę, kaszę, całe jajko i jedno żółtko. Doprawić
solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą
masę. Uformować gruby wałek, następnie podzielić na plastry, z których
porobić małe wałeczki. Wałeczki pociąć na ukośne kopytka. Kopytka gotować
w osolonym wrzątku, przez około 5 minut. Gotowe kopytka odcedzić i podawać
według własnego uznania.
Jako dodatek sprawdzi się tu doskonale sos beszamelowy. Poniżej przepis.
W rondelku na niewielkim ogniu stopić dwie łyżki masła. Następnie wsypać
mąkę i mieszać do połączenia się składników, pamiętając, by nie przyrumienić
mąki. Powoli, porcjami wlewać mleko, cały czas mieszając, gotować, aż
zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kopytka przełożyć
do formy wysmarowanej masłem, polać sosem i posypać startym serem. Zapiekać 20
– 25 minut, w temperaturze 180 stopni. Na koniec posypać posiekaną natką
pietruszki.
Kopytka mają jeszcze inną wspaniałą cechę. Można je
przygotować z „wczorajszych” ziemniaków. Nie marnujmy więc niezjedzonych
ziemniaków, a przygotujmy z nich kolejny, smaczny i szybki obiad. Mogą to
być choćby kopytka z dodatkiem pieczarek i sosu pieczeniowego.
Komentarze
Prześlij komentarz