Kopytka w sosie beszamelowym

Mało skomplikowane, bez dużej ilości składników i szybkie w przygotowaniu. Te trzy cechy charakteryzują kopytka, które pomimo swojej prostoty są niezwykle smacznym produktem polskiej kuchni. Kopytka doskonale sprawdzają się jako danie główne, ale też jako wspaniały dodatek do innych potraw. Poniższy przepis jest tego niezaprzeczalnym dowodem.

Składniki na kopytka:
800 g ziemniaków, 200 g mąki, 3 łyżki kaszy manny, sól, 1 jajko, 1 żółtko
Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, odrobina startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 150 g startego żółtego sera, odrobina posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Ziemniaki umyć. Gotować w mundurkach w osolonej wodzie przez około 30 minut. Po ugotowaniu ostudzić, obrać i zemleć w maszynce. Do miski ze zmielonymi ziemniakami dołożyć mąkę, kaszę, całe jajko i jedno żółtko. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Uformować gruby wałek, następnie podzielić na plastry, z których porobić małe wałeczki. Wałeczki pociąć na ukośne kopytka. Kopytka gotować w osolonym wrzątku, przez około 5 minut. Gotowe kopytka odcedzić i podawać według własnego uznania.
Jako dodatek sprawdzi się tu doskonale sos beszamelowy. Poniżej przepis.
W rondelku na niewielkim ogniu stopić dwie łyżki masła. Następnie wsypać mąkę i mieszać do połączenia się składników, pamiętając, by nie przyrumienić mąki. Powoli, porcjami wlewać mleko, cały czas mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kopytka przełożyć do formy wysmarowanej masłem, polać sosem i posypać startym serem. Zapiekać 20 – 25 minut, w temperaturze 180 stopni. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

Kopytka mają jeszcze inną wspaniałą cechę. Można je przygotować z „wczorajszych” ziemniaków. Nie marnujmy więc niezjedzonych ziemniaków, a przygotujmy z nich kolejny, smaczny i szybki obiad. Mogą to być choćby kopytka z dodatkiem pieczarek i sosu pieczeniowego.

Komentarze