Nieraz zastanawiamy się, co
zrobić na obiad? Brakuje nam pomysłu na szybki i smaczny posiłek? Podpowiem,
jak można przygotować coś fajnego z ziemniaków i mąki, czyli produktów, które
zazwyczaj zawsze mamy w domowej spiżarni. Moja propozycja to kopytka okraszone
podsmażonym boczkiem i cebulką.
Składniki na kopytka:
6 dużych ziemniaków, 1 łyżeczka
soli do ich ugotowania, 1 jajko, mąka pszenna (około 1 szklanka), 1 łyżeczka
soli i 1 łyżka oleju do gotowania kopytek.
Składniki na okrasę:
2 grube plastry boczku, 1 cebula,
3 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania kopytek:
Ziemniaki umyć, obrać, przekroić
na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez
maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach lub specjalną praskę. Dodać do nich jajko
i tyle mąki pszennej, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto (im więcej dodamy
mąki, tym kopytka będą twardsze). Ciasto ziemniaczane podzielić na kilka dużych
kulek. Na oprószonej delikatnie mąką stolnicy rękami formować z kul długie
walce. Spłaszczyć je dłonią i pokroić w skośne kawałki o grubości około 2
centymetrów. Surowe kopytka należy oprószyć delikatnie mąką, żeby się nie
pokleiły. Do dużego garnka wlać wodę, 1 łyżkę oleju, wsypać sól i zagotować. Na
wrzątek wrzucać kopytka i Zamieszać je łyżką. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch,
należy je jeszcze gotować przez około 2 minuty, po czym można je wyjmować łyżką
cedzakową na talerze. Podawać z okrasą z boczku.
Sposób przygotowania okrasy do
kopytek:
Na patelni należy rozgrzać olej i
włożyć boczek pokrojony w kostkę. Kiedy się zarumieni, dodać cebulę też
pokrojoną w kostkę i podsmażyć, aż się zeszkli. Okrasę można lekko doprawić
według uznania. Niektórzy lubią też
kopytka polane masłem i posypane delikatnie cukrem, czy zarumienioną na maśle
bułką tartą.
Podając przepis na domowe kopytka
nie można podać dokładnej ilości mąki, gdyż ziemniaki mają różną wilgotność, a
jajka różnią się wielkością. Należy, więc dozować mąkę porcjami, aż nasze
kopytkowe ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.
Smaczne kopytka okraszone boczkiem
i cebulką, czyż nie jest to znakomity pomysł na obiad dla naszej rodziny?
Komentarze
Prześlij komentarz