Kopytka okraszone boczkiem i cebulką


Nieraz zastanawiamy się, co zrobić na obiad? Brakuje nam pomysłu na szybki i smaczny posiłek? Podpowiem, jak można przygotować coś fajnego z ziemniaków i mąki, czyli produktów, które zazwyczaj zawsze mamy w domowej spiżarni. Moja propozycja to kopytka okraszone podsmażonym boczkiem i cebulką.
Składniki na kopytka:
6 dużych ziemniaków, 1 łyżeczka soli do ich ugotowania, 1 jajko, mąka pszenna (około 1 szklanka), 1 łyżeczka soli i 1 łyżka oleju do gotowania kopytek.
Składniki na okrasę:
2 grube plastry boczku, 1 cebula, 3 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania kopytek:
Ziemniaki umyć, obrać, przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach lub specjalną praskę. Dodać do nich jajko i tyle mąki pszennej, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto (im więcej dodamy mąki, tym kopytka będą twardsze). Ciasto ziemniaczane podzielić na kilka dużych kulek. Na oprószonej delikatnie mąką stolnicy rękami formować z kul długie walce. Spłaszczyć je dłonią i pokroić w skośne kawałki o grubości około 2 centymetrów. Surowe kopytka należy oprószyć delikatnie mąką, żeby się nie pokleiły. Do dużego garnka wlać wodę, 1 łyżkę oleju, wsypać sól i zagotować. Na wrzątek wrzucać kopytka i Zamieszać je łyżką. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch, należy je jeszcze gotować przez około 2 minuty, po czym można je wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Podawać z okrasą z boczku.
Sposób przygotowania okrasy do kopytek:
Na patelni należy rozgrzać olej i włożyć boczek pokrojony w kostkę. Kiedy się zarumieni, dodać cebulę też pokrojoną w kostkę i podsmażyć, aż się zeszkli. Okrasę można lekko doprawić według uznania.  Niektórzy lubią też kopytka polane masłem i posypane delikatnie cukrem, czy zarumienioną na maśle bułką tartą.
Podając przepis na domowe kopytka nie można podać dokładnej ilości mąki, gdyż ziemniaki mają różną wilgotność, a jajka różnią się wielkością. Należy, więc dozować mąkę porcjami, aż nasze kopytkowe ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.
Smaczne kopytka okraszone boczkiem i cebulką, czyż nie jest to znakomity pomysł na obiad dla naszej rodziny?

Komentarze