Tak dobrze znany nam chleb, jego
rozmaite rodzaje i gatunki, w których rozsmakowujemy się każdego dnia. Aby
jednak można było upiec nawet najprostszy chleb z blaszki ciasto wcześniej musi
zostać poddane procesowi fermentacji. Możemy ją wywołać używając zakwasu, o
czym pisałam już na blogu Nowej piekarni, albo też drożdży, o których dzisiaj
co nieco napiszę.
Do wyrastania ciasta i
późniejszego pieczenia chleba początkowo używano zakwasu. Trwało to kilka
tysięcy lat, dopiero w XVI wieku zaczęto używać drożdży. Od tego też czasu
zaczęto wypiekać pierwsze chleby z blaszki na drożdżach.
Drożdże piekarskie używane do
pieczenia chleba dobrego to tak naprawdę jednokomórkowe grzyby. Efektem ich
działania jest szybka fermentacja alkoholowa, której rezultatem jest wyrastanie
i spulchnianie pieczywa. Podczas tej fermentacji drożdże rozkładają zawarte w
mące cukry wytwarzając przy tym dwutlenek węgla. Tworzą się tysiące maleńkich
pęcherzyków i właśnie wtedy ciasto rośnie, staje się puszyste i lekkie.
Fermentacja wywoływana przez drożdże odbywa się znacznie szybciej, niż
fermentacja mlekowa wywoływana przez zakwas. Dlatego wyrastanie ciasta właśnie
na drożdżach jest znacznie prostsze i szybsze.
Chleby na drożdżach są pieczone
najczęściej z lekkiej mąki pszennej, lub z domieszką mąk pełnoziarnistych, czy
żytnich, ale także wielu innych dodatków. Chleb dobry w diecie na celiakię
można także wypiekać z mąk bezglutenowych z użyciem drożdży.
Chleby przyszłości na drożdżach
są, zatem smaczne i lekkie, łatwe i znacznie szybsze do przygotowania. Dlatego
pieczenie chleba na drożdżach na szeroką skalę znacznie obniżyło koszty jego
powstawania w porównaniu do kosztów chleba na zakwasie.
Drożdże piekarnicze używane do
robienia ciasta chlebowego, czy w ogóle ciasta drożdżowego mogą być w postaci
suszonego granulatu, które często też nazywane są drożdżami instant. Są one
wygodne w użyciu, gdyż wystarczy je wymieszać z mąką solą i wodą, aby powstało
ciasto. Inną (według mnie znacznie lepszą) postacią są drożdże świeże. Należy,
co prawda przed robieniem ciasta przygotować z nich zaczyn, ale jest to bardzo
prosta czynność i zajmuje kilkanaście minut, a efekt wyrastania jest moim
zdaniem o wiele lepszy.
Doceńmy, zatem nieocenioną rolę
drożdży w piekarnictwie. Nie powstało by przecież bez nich tak wiele różnych
rodzajów znakomitego lekkiego drożdżowego chleba kanapkowego, czy delikatnego i
pulchnego chleba z blaszki, nie mówiąc już o doskonałych słodkich wypiekach
drożdżowych.
Komentarze
Prześlij komentarz