Jak upiec chałkę?

Najbardziej tradycyjne chałki powstają z ciasta drożdżowego. Oprócz przygotowania ciasta, istotnym elementem w powstawaniu chałki, jest zaplatanie ciasta w charakterystyczny warkocz. Przepisy na chałkę znajdą Państwo na blogu Nowej Piekarni z Łukowa. W tym tekście przedstawię kilka metod zaplatania ciasta. Sploty wykonuje się z trzech, czterech, pięciu lub sześciu części. Na początek przedstawiam wersję z szóstką.
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na sześć części. Wyrobić z nich gałki i z każdej z nich zrobić sześć wałeczków o jednakowej długości. Wałeczki należy ułożyć obok siebie, zlepiając razem górne końcówki. Pierwszy prawy wałek odsunąć na bok. Z pozostałych pięciu wydzielić środkowy. Należy teraz odsunięty prawy wałek przepleść przez środkowy, przenosząc go na zewnętrzną lewą stronę. Ponownie pierwszy prawy wałek przeplatamy przez nowo powstały wałek środkowy i też wykładamy go na zewnętrzną lewą stronę. Schemat ten powtarzać, aż do końcówki wałków, które należy ze sobą zlepić. Tak zlepioną końcówkę należy schować pod spód chałki.
Innym ciekawym sposobem zaplatania chałki jest splot z czterech części. Należy zacząć od
zrobienia czterech wałeczków, zlepiając je u góry. Następnie chwycić w dłonie dwa zewnętrzne wałki i przenieść je na przeciwne strony w taki sposób, aby wałek z lewej strony przechodził górą i został odłożony po wewnętrznej stronie, a wałek z prawej strony przechodził dołem i został odłożony na lewo ku górze. W następnym ruchu wałek lewy wewnętrzny przenieś na prawą stronę ku górze, a nad nim prawy wałek zewnętrzny na lewo do środka. Ruchy pierwszy i drugi kontynuować do końca wałków.
Najłatwiejszym splotem jest ten z trzech części. Wykonuje się go poprzez przełożenie skrajnego wałka nad środkowym, tak że teraz to on jest tym środkowym. Podobnie bierzemy przeciwny wałek i również przekładamy go nad utworzonym przed chwilą środkowym wałkiem. Czynność kontynuujemy do końca.
Uplecioną chałkę przełożyć do foremki, odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temperaturze podanej w przepisie. Jeżeli mimo wszystko wciąż ciężko zabrać się za upieczenie chałki to pozostaje skorzystać z uprzejmości Nowej Piekarni z Łukowa, kupując gotowy produkt.

Komentarze