Któż z nas nie lubi czasem
wyskoczyć ze znajomymi na dobrą pizzę. Szczególnie wśród młodzieży jest ona
niezwykle popularna i bardzo lubiana. Ojczyzną i krajem, z którego wywodzi się
pizza są oczywiście Włochy. Już przed wielu laty znakomicie przyjęła się ona
jednak też w wielu innych krajach, w tym także w Polsce. Nauczono się również
robić ją w domowych warunkach, i choć zapewne nie będzie ona tak doskonała, jak
ta pieczona w specjalnym piecu do pizzy to czasami jest całkiem niezłą
alternatywą. Robiąc pizzę samemu możemy dowolnie wybrać składniki oraz
przyprawy. Ja na przykład bardzo lubię robić pizzę z pieczarkami. Czasami też,
kiedy nie mam czasu, a mam ochotę na pizzę z pieczarkami podpiekam wcześniej
kupioną gotową pizzę w Nowej piekarni.
Oto mój przepis na domową pizzę z
pieczarkami.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, 1/3
kostki drożdży, około ½ szklanki ciepłej wody, sól, pieprz, szczypta cukru.
Składniki do pizzy z pieczarkami:
1 słoiczek koncentratu
pomidorowego, 20 dag pieczarek, 1 cebula, 1 świeża czerwona papryka, 1/2 puszki
kukurydzy, 20 dag startego żółtego sera, 1 łyżeczka oregano.
Sposób przygotowania pizzy z
pieczarkami:
Do miseczki wlać wodę, wkruszyć
drożdże, wsypać cukier oraz 2 łyżki mąki. Wszystko starannie wymieszać i
odstawić na kilkanaście minut, żeby wyrosło. Mąkę przesiać przez sito, wlać do
niej zaczyn z drożdży, olej, dodać sól, pieprz i zagnieść ciasto. W razie
potrzeby podsypać mąką lub podlać wodą, gdyż Ciasto do pizzy powinno być
miękkie. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na duży kwadrat wielkości
blachy, na której będziemy piekli pizzę z pieczarkami. Blachę wysmarować
olejem, posypać niewielką ilością mąki, wyłożyć ciasto. Wierzch posmarować
koncentratem pomidorowym. Następnie wyłożyć wcześniej lekko podsmażone pieczarki,
posypać drobniutko pokrojoną cebulą oraz nieco grubiej pokrojoną czerwoną
papryką i odsączoną kukurydzą. Na wierzch obsypać żółtym serem, wymieszanym
wcześniej z oregano. Pizzę z pieczarkami wstawić do piekarnika nagrzanego do
temperatury 220 stopni Celsjusza na około 25 minut.
Możliwych wariantów
przygotowywania pizzy jest chyba nieskończona ilość. Podstawą jest jednak
zawsze dobre cienkie ciasto na drożdżach, sos pomidorowy i ser, a rozmaitości
składników, jakie będziemy na nią nakładali to już kwestia naszych upodobań.
Komentarze
Prześlij komentarz