Domowa pizza z pieczarkami


Któż z nas nie lubi czasem wyskoczyć ze znajomymi na dobrą pizzę. Szczególnie wśród młodzieży jest ona niezwykle popularna i bardzo lubiana. Ojczyzną i krajem, z którego wywodzi się pizza są oczywiście Włochy. Już przed wielu laty znakomicie przyjęła się ona jednak też w wielu innych krajach, w tym także w Polsce. Nauczono się również robić ją w domowych warunkach, i choć zapewne nie będzie ona tak doskonała, jak ta pieczona w specjalnym piecu do pizzy to czasami jest całkiem niezłą alternatywą. Robiąc pizzę samemu możemy dowolnie wybrać składniki oraz przyprawy. Ja na przykład bardzo lubię robić pizzę z pieczarkami. Czasami też, kiedy nie mam czasu, a mam ochotę na pizzę z pieczarkami podpiekam wcześniej kupioną gotową  pizzę w Nowej piekarni.
Oto mój przepis na domową pizzę z pieczarkami.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, 1/3 kostki drożdży, około ½ szklanki ciepłej wody, sól, pieprz, szczypta cukru.
Składniki do pizzy z pieczarkami:
1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 20 dag pieczarek, 1 cebula, 1 świeża czerwona papryka, 1/2 puszki kukurydzy, 20 dag startego żółtego sera, 1 łyżeczka oregano.
Sposób przygotowania pizzy z pieczarkami:
Do miseczki wlać wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier oraz 2 łyżki mąki. Wszystko starannie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby wyrosło. Mąkę przesiać przez sito, wlać do niej zaczyn z drożdży, olej, dodać sól, pieprz i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką lub podlać wodą, gdyż Ciasto do pizzy powinno być miękkie. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na duży kwadrat wielkości blachy, na której będziemy piekli pizzę z pieczarkami. Blachę wysmarować olejem, posypać niewielką ilością mąki, wyłożyć ciasto. Wierzch posmarować koncentratem pomidorowym. Następnie wyłożyć wcześniej lekko podsmażone pieczarki, posypać drobniutko pokrojoną cebulą oraz nieco grubiej pokrojoną czerwoną papryką i odsączoną kukurydzą. Na wierzch obsypać żółtym serem, wymieszanym wcześniej z oregano. Pizzę z pieczarkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na około 25 minut.
Możliwych wariantów przygotowywania pizzy jest chyba nieskończona ilość. Podstawą jest jednak zawsze dobre cienkie ciasto na drożdżach, sos pomidorowy i ser, a rozmaitości składników, jakie będziemy na nią nakładali to już kwestia naszych upodobań.

Komentarze