Ciasto orkiszowe



  Ciasto orkiszowe pomimo tego, że może sprawiać trudności przy pieczeniu, to jest bardzo zdrowe i dobre dla naszego organizmu. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które są uczulone na np. pszenice. Tylko z tego, co wyczytałem na forach okazuje się, że mąka typowo z orkiszu stanowi minimalny procent mąk dostępnych na rynku. Reszta często jest mieszana z pszenicą. I właśnie dziś zaproponuje wam przepis na owe ciasto orkiszowe.
Składniki:
– 300g mąki orkiszowej;
– 100g mąki orkiszowej razowej(typ 1700-2000), w razie byście nie mogli dostać takiej to może być zwykła orkiszowa;
– 3 jaja;
– 80g masła w pokojowej temperaturze;
– 200g jogurtu greckiego;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
– 200g cukru brązowego;
– skórka starta z cytryny;
– około 250g rabarbaru plus około 3 łyżki cukru brązowego;
  Czas na przygotowanie naszego ciasta orkiszowego. Na początku kroimy rabarbar na kawałki i podduszamy z jedną łyżką wody i z trzema łyżkami cukru przez około pięć minut. Rabarbar musi być miękki tak, aby zachował swoją formę i był wyczuwalny potem w cieście. Teraz należy utrzeć masło z cukrem. Potem cały czas miksujemy i dodajemy w między czasie po jednym jajku. Jak już masa będzie jednolita, miksujemy ją z jogurtem. Mieszamy mąkę ze skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie to mieszamy łyżką z masą jajeczną. Pamiętajmy, że mieszamy do momentu, aż nasze składniki się połączą. Teraz należy Przemieszać z rabarbarem i wyłożyć to do naszej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Ostatnim etapem jest pieczenie w temperaturze około 175 stopni Celsjusza z funkcją termo obiegu przez około 45 minut. Potem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto już jest gotowe w środku.
  Tak oto mamy ciasto orkiszowe. Smacznego!

Komentarze