Ciasto orkiszowe
pomimo tego, że może sprawiać trudności przy pieczeniu, to jest bardzo zdrowe i
dobre dla naszego organizmu. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które są
uczulone na np. pszenice. Tylko z tego, co wyczytałem na forach okazuje się, że
mąka typowo z orkiszu stanowi minimalny procent mąk dostępnych na rynku. Reszta
często jest mieszana z pszenicą. I właśnie dziś zaproponuje wam przepis na owe
ciasto orkiszowe.
Składniki:
– 300g mąki orkiszowej;
– 100g mąki orkiszowej razowej(typ 1700-2000), w razie
byście nie mogli dostać takiej to może być zwykła orkiszowa;
– 3 jaja;
– 80g masła w pokojowej temperaturze;
– 200g jogurtu greckiego;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
– 200g cukru brązowego;
– skórka starta z cytryny;
– około 250g rabarbaru plus około 3 łyżki cukru brązowego;
Czas na przygotowanie
naszego ciasta orkiszowego. Na początku kroimy rabarbar na kawałki i podduszamy
z jedną łyżką wody i z trzema łyżkami cukru przez około pięć minut. Rabarbar
musi być miękki tak, aby zachował swoją formę i był wyczuwalny potem w cieście.
Teraz należy utrzeć masło z cukrem. Potem cały czas miksujemy i dodajemy w
między czasie po jednym jajku. Jak już masa będzie jednolita, miksujemy ją z
jogurtem. Mieszamy mąkę ze skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Następnie to mieszamy łyżką z masą jajeczną. Pamiętajmy, że mieszamy do momentu,
aż nasze składniki się połączą. Teraz należy Przemieszać z rabarbarem i wyłożyć
to do naszej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Ostatnim etapem jest
pieczenie w temperaturze około 175 stopni Celsjusza z funkcją termo obiegu
przez około 45 minut. Potem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto już
jest gotowe w środku.
Tak oto mamy ciasto orkiszowe. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz