Smaczny fioletowy owoc, który
jeszcze możemy dostać z tegorocznych zbiorów świetnie komponuje się z różnego
rodzaju ciastami. Myślę oczywiście o śliwce, którą możemy wykorzystać do
naszych wypieków. Co prawda tradycyjne kruche ze śliwkami, które nawiasem
mówiąc gościło już w tym roku na moim stole niezmiennie króluje wśród ciast z
tymi owocami, to zaproponuję dzisiaj nieco inny wypiek. Będą to podsmażone
śliwki na delikatnej masie kremowej między ciastem orkiszowym.
Składniki na ciasto orkiszowe:
35 dag orzechów włoskich lub
laskowych, 3 łyżki mąki orkiszowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag
cukru pudru, 9 jajek, sól, tłuszcz i bułka tarta do blachy.
Składniki na masę kremową:
1 budyń waniliowy, 2 szklanki
mleka, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, 20 dag masła, 1 szklanka śmietany kremówki 35
%, 1 łyżka cukru pudru, 50 dag świeżych śliwek, 2 łyżki cukru.
Przygotowanie i pieczenie ciasta
orkiszowego:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać
zmielone orzechy, mąkę orkiszową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i starannie
połączyć składniki. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i dokładnie
wymieszać z masą. Średnią formę, wyłożyć pergaminem wysmarowanym tłuszczem i
posypaną bułką tartą. Upiec osobno trzy ciasta orkiszowe w temperaturze 180
stopni przez 25 minut.
Przygotowanie masy kremowej:
½ szklanki zimnego mleka
wymieszać z budyniem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać proszek
budyniowy rozmącony wcześniej w mleku, zagotować budyń, a później go
przestudzić. Żółtka zmiksować z masłem. Kremówkę ubić na sztywno. Budyń, masło
oraz kremówkę dokładnie razem połączyć na gładką jednolitą masę kremową.
Umyte śliwki pozbawić pestek pokroić
w paski, zasypać cukrem i powoli obsmażyć a następnie rozetrzeć. Na ciasto
orkiszowe wyłożyć połowę masy kremowej, a na to połowę śliwek i przykryć drugim
ciastem orkiszowym. Ponownie wyłożyć pozostałą część masy oraz śliwek i
przykryć pozostałym trzecim ciastem. Cały przełożony wypiek włożyć do lodówki
do schłodzenia. Wierzch ciasta orkiszowego ze śliwkami można posypać cukrem
pudrem.
Delikatna masa kremowa w
połączeniu z wysmażonymi pachnącymi śliwkami ulokowana między wilgotnymi płatami
ciasta orkiszowego z dodatkiem orzechów to doskonały wypiek na jesienne niedzielne
popołudnie.
Komentarze
Prześlij komentarz