Przepis na chleb dobry

Chleb jak wiadomo jest podstawą naszego codziennego wyżywienia. Niekiedy jednak pragniemy urozmaicić sobie smak codziennego bochenka. Szukamy wtedy pomysłów, by nasz chleb kanapkowy jadany w pracy lub szkole, był nie tylko źródłem energii, ale też chwilą radości dla naszego podniebienia. Wybieramy wtedy chleby o nowych recepturach i kompozycjach składników, których jest przecież ogromny wybór. W tekście o dodatkach do pieczywa, była mowa o chlebie z dodatkiem różnych warzyw. W celu potwierdzenia tamtych słów, prezentuję przepis na chleb dobry z cukinii i papryki.

Składniki:
35 dag mąki pszennej pełnoziarnistej, 15 dag mąki żytniej, mała kostka drożdży (42 g), 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki kminku, 10 dag nasion słonecznika, 30 dag cukinii, 1 czerwona papryka, sól

Wykonanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i poczekać, aż puści sok. Po tym czasie cukinię dość mocno odcisnąć. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Warzywa odstawić, a w tym czasie przygotować ciasto na chleb.
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, niewielką ilość mąki pszennej i letniego mleka. Składniki zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia zaczynu. Resztę mąki pszennej oraz całą żytnią przesiać do miski i wymieszać z dwoma łyżeczkami soli, następnie dodać nasiona słonecznika oraz kminek. Na koniec dodać wyrośnięty zaczyn, cukinię z papryką oraz pozostałą ilość mleka. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać do 15 minut. Po tym czasie odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę nasmarować olejem i wylać do niej ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni, wstawić Keksówkę z ciastem i piec przez około 45 minut. Stan upieczenia sprawdzić patyczkiem, gdy ten będzie suchy, chleb można wyjąć z piekarnika.

Cukinia, papryka, słonecznik i kminek. Taka kompozycja dodatków, w otoczeniu mąki pszennej i żytniej, tworzy ciekawy smak niecodziennego chleba. Chleba dobrego oczywiście.

Komentarze