Chleb jak wiadomo jest podstawą
naszego codziennego wyżywienia. Niekiedy jednak pragniemy urozmaicić sobie smak
codziennego bochenka. Szukamy wtedy pomysłów, by nasz chleb kanapkowy jadany w
pracy lub szkole, był nie tylko źródłem energii, ale też chwilą radości dla
naszego podniebienia. Wybieramy wtedy chleby o nowych recepturach i kompozycjach
składników, których jest przecież ogromny wybór. W tekście o dodatkach do
pieczywa, była mowa o chlebie z dodatkiem różnych warzyw. W celu potwierdzenia tamtych słów, prezentuję przepis na chleb dobry z cukinii i papryki.
Składniki:
35 dag mąki pszennej pełnoziarnistej, 15 dag mąki
żytniej, mała kostka drożdży (42 g), 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka, 2
łyżeczki soli, 2 łyżeczki kminku, 10 dag nasion słonecznika, 30 dag
cukinii, 1 czerwona papryka, sól
Wykonanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
lekko posolić i poczekać, aż puści sok. Po tym czasie cukinię dość mocno
odcisnąć. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Warzywa odstawić, a
w tym czasie przygotować ciasto na chleb.
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, niewielką ilość mąki
pszennej i letniego mleka. Składniki zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia
zaczynu. Resztę mąki pszennej oraz całą żytnią przesiać do miski i wymieszać z
dwoma łyżeczkami soli, następnie dodać nasiona słonecznika oraz kminek. Na
koniec dodać wyrośnięty zaczyn, cukinię z papryką oraz pozostałą ilość mleka.
Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać do 15 minut. Po tym czasie odstawić na
kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę nasmarować olejem i wylać do niej ciasto.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni,
wstawić Keksówkę z ciastem i piec przez około 45 minut. Stan upieczenia
sprawdzić patyczkiem, gdy ten będzie suchy, chleb można wyjąć z piekarnika.
Cukinia,
papryka, słonecznik i kminek. Taka kompozycja dodatków, w otoczeniu mąki
pszennej i żytniej, tworzy ciekawy smak niecodziennego chleba. Chleba dobrego
oczywiście.
Komentarze
Prześlij komentarz