Aromatyczny cebulowy chleb kanapkowy


Cebula jest popularnym na całym świecie warzywem. Ma niezwykle charakterystyczny silny, ale i słodki zapach i smak, który znakomicie komponuje się w wielu daniach, dlatego jest niezbędna w każdej kuchni. Znane są także jej walory lecznicze, nie tylko pomagające w zwalczaniu przeziębienia. Smakuje zarówno podsmażona jak i surowa, i właśnie takie połączenie cebuli wykorzystane jest w pieczeniu cebulowego chleba kanapkowego, na który podam dzisiaj przepis. Będzie on znakomitą odmianą od najczęściej jadanego tradycyjnego domowego chleba z blaszki.
Składniki na trzy bochenki:
1 kg mąki żytniej, 10 dag zakwasu chlebowego, 2 dag drożdży, 2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, szczypta kardamonu, 4 cebule, 2 łyżki masła.
Przyrządzanie cebulowego chleba kanapkowego:
Połowę mąki przesiać do miski. Zakwas wymieszać z około ¾ litra wody oraz drożdżami, dodać do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Pozostawić rozczynione ciasto pod przykryciem na noc (około 8 godzin) w ciepłym miejscu. Nazajutrz do zakwaszonego ciasta dodać sól, pieprz, kardamon, pozostałą mąkę (około 1-2 łyżki pozostawić do oprószenia blaszki) i zagnieść ciasto chlebowe. Wyrabiać tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto stanie się jednolite. Cebulę obrać i drobno posiekać. Połowę cebuli zarumienić na maśle i dodać do ciasta razem z drugą połową posiekanej surowej cebuli. Zagnieść ponownie ciasto. Następnie uformować trzy podłużne bochenki o długości 30 cm i ułożyć na oprószonej mąką blaszce. Pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Wierzchy chlebów kanapkowych posmarować wodą i naciąć kilkakrotnie na ukos ostrym nożem. Wstawić bochenki do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Kromka aromatycznego cebulowego chleba kanapkowego to nie tylko podstawa wykwintnych kanapeczek, ale również doskonały dodatek do niektórych zup i dań jadanych z pieczywem.

Komentarze