Cebula jest popularnym na całym
świecie warzywem. Ma niezwykle charakterystyczny silny, ale i słodki zapach i smak,
który znakomicie komponuje się w wielu daniach, dlatego jest niezbędna w każdej
kuchni. Znane są także jej walory lecznicze, nie tylko pomagające w zwalczaniu
przeziębienia. Smakuje zarówno podsmażona jak i surowa, i właśnie takie
połączenie cebuli wykorzystane jest w pieczeniu cebulowego chleba kanapkowego,
na który podam dzisiaj przepis. Będzie on znakomitą odmianą od najczęściej
jadanego tradycyjnego domowego chleba z blaszki.
Składniki na trzy bochenki:
1 kg mąki żytniej, 10 dag zakwasu
chlebowego, 2 dag drożdży, 2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu, szczypta kardamonu, 4 cebule, 2 łyżki masła.
Przyrządzanie cebulowego chleba
kanapkowego:
Połowę mąki przesiać do miski.
Zakwas wymieszać z około ¾ litra wody oraz drożdżami, dodać do miski z mąką i
dokładnie wymieszać. Pozostawić rozczynione ciasto pod przykryciem na noc
(około 8 godzin) w ciepłym miejscu. Nazajutrz do zakwaszonego ciasta dodać sól,
pieprz, kardamon, pozostałą mąkę (około 1-2 łyżki pozostawić do oprószenia
blaszki) i zagnieść ciasto chlebowe. Wyrabiać tak długo, aż pojawią się
pęcherzyki powietrza, a ciasto stanie się jednolite. Cebulę obrać i drobno
posiekać. Połowę cebuli zarumienić na maśle i dodać do ciasta razem z drugą
połową posiekanej surowej cebuli. Zagnieść ponownie ciasto. Następnie uformować
trzy podłużne bochenki o długości 30 cm i ułożyć na oprószonej mąką blaszce.
Pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Wierzchy chlebów kanapkowych posmarować
wodą i naciąć kilkakrotnie na ukos ostrym nożem. Wstawić bochenki do nagrzanego
piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Kromka aromatycznego cebulowego chleba
kanapkowego to nie tylko podstawa wykwintnych kanapeczek, ale również doskonały
dodatek do niektórych zup i dań jadanych z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz