Nie wiem jak wy, ale
ja uwielbiam gniazdka. Pomimo tego, że w środku często są puste, bo są dmuchane
to uwielbiam je za tę słodycz i przepyszne ciasto. Nie ze wszystkich cukierni
smakują tak samo, stąd mam swoje ulubione miejsca, gdzie mogę kupić i wiem, że
gniazdko jest przepyszne. Ale wiadomo, że najlepszymi wypiekami są wypieki
własne dlatego dziś zaproponuje wam przepis na gniazdka, które można szybko i
prosto samemu zrobić i upiec. Potrzebować będziemy poniższe składniki.
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki;
- 10 dag masła (może być margaryna);
- pół litra wody;
- 6 jajek;
- szczypta soli;
Lukier:
- szklanka cukru pudru;
- trochę gorącej wody;
- parę kropli olejku rumowego;
Teraz musimy
zagotować wodę z tłuszczem i solą. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i
mieszamy do czasu, gdy ciasto zrobi się już gładkie oraz będzie lśnić. Potem
zestawiamy z palnika i lekko przestudzamy a następnie ucieramy dodając po
jajku. Należy teraz odstawić na pół godziny. Teraz wyciskamy szprycką kółeczka
na pergamin, który musi być natłuszczony. Układamy tyle ile nam się zmieści do
rondla, w którym będziemy smażyć. Przenosimy to teraz wraz z pergaminem na
rozgrzany olej. Pamiętać musimy o odwracaniu papieru do góry. Czekamy chwilkę
do momentu, kiedy kółeczka zaczną nam się odrywać od pergaminu. Wtedy musimy go
wtedy usunąć i możemy wykorzystać do następnej porcji gniazdek. Smażymy teraz
po około 4 minuty na każdą stronę. Ucieramy nasze składniki do lukru, a potem
maczamy w nim usmażone gniazdka stroną, która będzie u góry.
No i tyle, jeżeli
chodzi o przygotowanie wspaniałych gniazdek. Także życzę wam smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz