Wspaniale pachnący chrupiący i
złocisty chleb wiejski, chleb z kminkiem, czy chleb z makiem, albo też
doskonała świeża bułka drożdżowa wyjęta prosto z pieca to zapewne wspomnienie z
dzieciństwa wielu z nas. Ja przynajmniej ciągle jeszcze pamiętam wyśmienite pieczywo
mojej babci, które wypiekała w kaflowym piecu chlebowym. Zawsze zastanawiałam
się skąd ona wiedziała jak napalić w takim piecu, żeby uzyskać odpowiednią
temperaturę do upieczenia chleba wiejskiego, czy bułki drożdżowej.
Współczesne wypiekanie chleba i
ciast znacznie różni się od tego z przed kilkudziesięciu lat. Gliniane kaflowe
piece chlebowe z czasem były zastępowane piekarnikami gazowymi a później
elektrycznymi. Postawiono na wygodę i zaczęto ich coraz częściej używać do
wypieku nie tylko ciast, ale też i bułek drożdżowych i pieczywa.
Pierwsze piekarniki były bardzo
proste, miały za zadanie jedynie nagrzać się do odpowiedniej temperatury.
Rozwój technologii spowodował, że piekarniki, które obecnie są dostępne na
rynku mają możliwości, o jakich jeszcze kilkanaście lat temu nawet nikt nie
marzył. Jak zatem dokonać dobrego wyboru przy zakupie piekarnika do pieczenia
ciast i chleba?
Firmy prześcigają się w projektowaniu
i produkcji coraz to bardziej wyszukanych piekarników. Wprowadzane nowoczesne
liczne funkcje mają za zadanie nie tylko ułatwić, ale i poprawić jakość
wypieków.
I tak na przykład powstały
piekarniki parowe, w których dodatek pary podnosi walory smakowe chleba i
pieczonych ciast. Nadaje chlebowi miękkość wewnątrz i chrupiącą skórkę na
zewnątrz. Dodanie pary podczas pieczenia gwarantuje wypiekom odpowiednią
wilgotność, dzięki czemu na przykład bułka drożdżowa jeszcze rośnie a jej
wnętrze staje się delikatnie wilgotne. Gorące powietrze zapewnia zaś złocisty
kolor i chrupiącą skórkę.
Szybkość i przede wszystkim
równomierność pieczenia gwarantuje w piekarniku termo obieg, który jest już
obecny w większości nowoczesnych piekarników. Nawiew gorącego powietrza ze
wszystkich stron powoduje dokładne i równe pieczenie ciast i chleba.
Funkcja automatycznego czasowego
wyłączania piekarnika to też już chyba standard.
Dokonując wyboru piekarnika oprócz
wyglądu, na który zazwyczaj zwracamy szczególną uwagę bardzo ważne są także
parametry techniczne, gdyż nowoczesność nieodłącznie wiąże się z ekonomią.
Przydatna jest też duża pojemność
komory piekarnika umożliwiająca jednoczesne pieczenie na kilku poziomach
oszczędzając w ten sposób czas i energię.
Warto zwrócić uwagę na powłokę
pokrywającą wnętrze piekarnika, by łatwo można było oczyścić go z zabrudzeń.
Dostępne są już nawet piekarniki z bardzo praktyczną funkcją samo czyszczenia.
Specjalne systemy zapewniają też
ciche i bardzo szczelne zamykanie piekarnika, co zapobiega wydobywaniu się
ciepła i zapachów na zewnątrz.
Pieczenie ciast i chleba w dobrym
i odpowiednio przystosowanym piekarniku jest łatwe i przyjemne, a nasze
ulubione chleby wiejskie, bułki drożdżowe, wypiekane precle, czy gniazdka będą
jeszcze piękniejsze i smaczniejsze.
Komentarze
Prześlij komentarz