Wybieranie najlepszego piekarnika do pieczenia ciast i chleba


Wspaniale pachnący chrupiący i złocisty chleb wiejski, chleb z kminkiem, czy chleb z makiem, albo też doskonała świeża bułka drożdżowa wyjęta prosto z pieca to zapewne wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Ja przynajmniej ciągle jeszcze pamiętam wyśmienite pieczywo mojej babci, które wypiekała w kaflowym piecu chlebowym. Zawsze zastanawiałam się skąd ona wiedziała jak napalić w takim piecu, żeby uzyskać odpowiednią temperaturę do upieczenia chleba wiejskiego, czy bułki drożdżowej.
Współczesne wypiekanie chleba i ciast znacznie różni się od tego z przed kilkudziesięciu lat. Gliniane kaflowe piece chlebowe z czasem były zastępowane piekarnikami gazowymi a później elektrycznymi. Postawiono na wygodę i zaczęto ich coraz częściej używać do wypieku nie tylko ciast, ale też i bułek drożdżowych i pieczywa.
Pierwsze piekarniki były bardzo proste, miały za zadanie jedynie nagrzać się do odpowiedniej temperatury. Rozwój technologii spowodował, że piekarniki, które obecnie są dostępne na rynku mają możliwości, o jakich jeszcze kilkanaście lat temu nawet nikt nie marzył. Jak zatem dokonać dobrego wyboru przy zakupie piekarnika do pieczenia ciast i chleba?
Firmy prześcigają się w projektowaniu i produkcji coraz to bardziej wyszukanych piekarników. Wprowadzane nowoczesne liczne funkcje mają za zadanie nie tylko ułatwić, ale i poprawić jakość wypieków.
I tak na przykład powstały piekarniki parowe, w których dodatek pary podnosi walory smakowe chleba i pieczonych ciast. Nadaje chlebowi miękkość wewnątrz i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Dodanie pary podczas pieczenia gwarantuje wypiekom odpowiednią wilgotność, dzięki czemu na przykład bułka drożdżowa jeszcze rośnie a jej wnętrze staje się delikatnie wilgotne. Gorące powietrze zapewnia zaś złocisty kolor i chrupiącą skórkę.
Szybkość i przede wszystkim równomierność pieczenia gwarantuje w piekarniku termo obieg, który jest już obecny w większości nowoczesnych piekarników. Nawiew gorącego powietrza ze wszystkich stron powoduje dokładne i równe pieczenie ciast i chleba.
Funkcja automatycznego czasowego wyłączania piekarnika to też już chyba standard.  
Dokonując wyboru piekarnika oprócz wyglądu, na który zazwyczaj zwracamy szczególną uwagę bardzo ważne są także parametry techniczne, gdyż nowoczesność nieodłącznie wiąże się z ekonomią.    
Przydatna jest też duża pojemność komory piekarnika umożliwiająca jednoczesne pieczenie na kilku poziomach oszczędzając w ten sposób czas i energię.
Warto zwrócić uwagę na powłokę pokrywającą wnętrze piekarnika, by łatwo można było oczyścić go z zabrudzeń. Dostępne są już nawet piekarniki z bardzo praktyczną funkcją samo czyszczenia.  
Specjalne systemy zapewniają też ciche i bardzo szczelne zamykanie piekarnika, co zapobiega wydobywaniu się ciepła i zapachów na zewnątrz.
Pieczenie ciast i chleba w dobrym i odpowiednio przystosowanym piekarniku jest łatwe i przyjemne, a nasze ulubione chleby wiejskie, bułki drożdżowe, wypiekane precle, czy gniazdka będą jeszcze piękniejsze i smaczniejsze.         

Komentarze