Wybieranie najlepszego piekarnika do pieczenia ciast i chleba



  Jeżeli chodzi o pieczenie chleba to zawsze pierwszą myślą, jaka mi przychodzi to tradycyjny piec u mojej babci. Zawsze w takim piekła chleb i wychodził idealny. Nie martwiła się tak jak teraz to czyni wielu, jaki piekarnik wybrać. Wiadomo, że było więcej zabawy przy takim piecu ale chleb był wyśmienity. Na początku babcia rozpalała w piecu określoną liczbę drewna w celu rozgrzania go. Po tym jak się wypaliło to wybierało się żar i wkładało się blachy z chlebami. Gliniane kafle oddawały ciepło i dzięki temu piekł się nasz chleb. Dlatego przy takich piecach nie było pytań, jakie dzisiaj się pojawiają przy wyborze dobrej kuchenki.
  Jeżeli chodzi o współczesne kuchenki z piecami do pieczenia chlebów i ciast to wiemy, że musi być z termoobiegem i grillem. Dzięki termoobiegowi możemy piec więcej rzeczy na raz przy zużyciu takiej samej energii i naszego czasu. Nie bawię się w funkcję związane z czasomierzem i włączaniem o określonej godzinie. Jak jest się w domu to wtedy jest czas na pieczenie i sprawdzanie czy już jest wszystko ok. I wiadomo, że piekarnik elektryczny a nie gazowy. Wiem, że gazowy jest tańszy w eksploatacje, ale jakoś nigdy nie używałem takich pieców. I w elektrycznym jest niby więcej opcji bajerów, których i tak w większości nie wykorzystamy, ale musimy się martwić czy nam ogień nie zgasł. Ważne też jest, żeby było pieczenie w miarę równomierne a co za tym idzie ilość grzałek, które tam się znajdują.
  Dla mnie to są główne wytyczne i co do nowych kuchenek.

Komentarze