Wspaniałe pączki z lukrem


Z ciasta drożdżowego można robić rozmaite pyszności. Doskonałym przykładem takiego drożdżowego smakołyku jest pączek z lukrem. Nieco bardziej dekoracyjny od tradycyjnego pączka z cukrem pudrem, którego według zwyczaju w tłusty czwartek powinien zjeść każdy.
Z pewnością nie każdy potrafi zrobić pączki, ale za to każdy może takie wyśmienite pączki z lukrem kupić w Nowej piekarni z Łukowa, do czego zachęcam. Gdyby jednak ktoś pokusił się o pieczenie pączków może skorzystać z następującego przepisu.
Składniki na pączki z lukrem:

1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży świeżych, 20 dag masła, 20 dag cukru kryształu, 1 łyżeczka soli, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, kieliszek spirytusu, smalec do smażenia, marmolada z dodatkiem róży.

Przygotowanie pączków z lukrem:

z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zarobić rozczyn. Dokładnie wymieszać i pozostawić do podrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn z drożdży, żółtka cukier i sól. Wyrabiać ciasto ręką dodając pozostałe mleko, cały czas wyrabiając dodać roztopione masło i spirytus (alkohol sprawia, że pączki podczas smażenia nie wchłaniają tłuszczu). Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką i lśniącą masę do momentu, aż będzie ona odchodziła od ścianek naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do momentu, aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę. Rozciągnąć je na około trzy centymetrową grubość, nakładać marmoladę i formować kolisty kształt naszego przyszłego pączka z lukrem. Można także formować pączki za pomocą szklanki.  Ułożyć pączki na posypanej mąką stolnicy w odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego podrośnięcia. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażyć powoli, aby równomiernie się upiekły.

Przygotować lukier. 10 dag cukru pudru, 1 białko, odrobinę soku z cytryny ucierać tak długo, aż lukier nabierze białego koloru.

Każdy pączek pojedynczo polewać lukrem tworząc w ten sposób wspaniałego słodkiego pączka z lukrem.

Z tak przygotowanego ciasta zamiast pączków możemy także formować bułki drożdżowe. Nie wymagają one smażenia, lecz pieczenia, a więc będą mniej kaloryczne i lżejsze. Na przykład nakładając ser stworzymy bułkę drożdżową z serem, a nakładając jabłka bułkę drożdżową z jabłkiem.     

Komentarze