Z ciasta drożdżowego można robić
rozmaite pyszności. Doskonałym przykładem takiego drożdżowego smakołyku jest
pączek z lukrem. Nieco bardziej dekoracyjny od tradycyjnego pączka z cukrem
pudrem, którego według zwyczaju w tłusty czwartek powinien zjeść każdy.
Z pewnością nie każdy potrafi
zrobić pączki, ale za to każdy może takie wyśmienite pączki z lukrem kupić w
Nowej piekarni z Łukowa, do czego zachęcam. Gdyby jednak ktoś pokusił się o
pieczenie pączków może skorzystać z następującego przepisu.
Składniki na pączki z lukrem:
1 kg mąki pszennej, 10 dag
drożdży świeżych, 20 dag masła, 20 dag cukru kryształu, 1 łyżeczka soli, 7
żółtek, 2 szklanki mleka, kieliszek spirytusu, smalec do smażenia, marmolada z
dodatkiem róży.
Przygotowanie pączków z lukrem:
z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżki
cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zarobić rozczyn. Dokładnie wymieszać
i pozostawić do podrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn z
drożdży, żółtka cukier i sól. Wyrabiać ciasto ręką dodając pozostałe mleko,
cały czas wyrabiając dodać roztopione masło i spirytus (alkohol sprawia, że
pączki podczas smażenia nie wchłaniają tłuszczu). Wyrobić ciasto na jednolitą,
gładką i lśniącą masę do momentu, aż będzie ona odchodziła od ścianek naczynia.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Wyłożyć ciasto na stolnicę. Rozciągnąć je na około trzy centymetrową grubość,
nakładać marmoladę i formować kolisty kształt naszego przyszłego pączka z
lukrem. Można także formować pączki za pomocą szklanki. Ułożyć pączki na posypanej mąką stolnicy w
odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego podrośnięcia.
Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażyć powoli,
aby równomiernie się upiekły.
Przygotować lukier. 10 dag cukru
pudru, 1 białko, odrobinę soku z cytryny ucierać tak długo, aż lukier nabierze
białego koloru.
Każdy pączek pojedynczo polewać
lukrem tworząc w ten sposób wspaniałego słodkiego pączka z lukrem.
Z tak przygotowanego ciasta
zamiast pączków możemy także formować bułki drożdżowe. Nie wymagają one
smażenia, lecz pieczenia, a więc będą mniej kaloryczne i lżejsze. Na przykład nakładając
ser stworzymy bułkę drożdżową z serem, a nakładając jabłka bułkę drożdżową z
jabłkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz