Wyśmienity
rodzynkowiec, który przypadnie do gustu osobom, które lubią ciasta z dodatkiem
alkoholu. Oczywistym jest, że się nie upijemy po zjedzeniu kawałka naszego
rodzynkowca, ale nadaje ten smaczek. Ja osobiście lubię ciasta, które mają
dodatek alkoholowy ze względu na podkreślenie smaku tego ciasta. Poniżej opisze
wam przepis na przepyszny rodzynkowiec z dodatkiem alkoholu.
Składniki:
- Ciemny biszkopt (możemy też go zrobić z poniższego
przepisu, wystarczy łyżkę mąki zastąpić łyżką kakao);
- 30 dag rodzynek;
- 150 ml alkoholu (może też być rum);
- 2 budynie czekoladowe;
- pół litra mleka;
- 1.75 kostki margaryny;
- jedna gorzka czekolada;
- jedna mleczna czekolada;
- dżem z czarnej porzeczki;
Przejdźmy do
przygotowania naszego rodzynkowca. Musimy rodzynki zalać alkoholem i pozostawić
je na noc, aby się namoczyły w tym alkoholu. Zanim przejdziemy do przygotowania
musimy ciasta wyłożyć na sito i odsączyć. Teraz gotujemy budynie w podanej
powyżej ilości mleka. Studzimy to i jedną kostkę margaryny miksujemy wraz z
wystudzonym budyniem. Następnie biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy z nich
smarujemy dżemem z czarnej porzeczki a następnie wykładamy na niego krem
budyniowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Potrzebować teraz będziemy
garnuszek, w którym rozpuszczamy 3/4 kostki margaryny. Teraz dorzucamy połamaną
czekoladę i mieszamy tak, aby doprowadzić do rozpuszczenia. Musimy teraz wymieszać
czekoladę z osączonymi rodzynkami. Wykładamy to jednakowo na ciasto. Przed
podaniem naszego rodzynkowca najlepiej go schłodzić.
Tym prostym sposobem mamy własny
rodzynkowiec z dodatkiem alkoholu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz