Smaczny rodzynkowiec z dodatkiem alkoholu



  Wyśmienity rodzynkowiec, który przypadnie do gustu osobom, które lubią ciasta z dodatkiem alkoholu. Oczywistym jest, że się nie upijemy po zjedzeniu kawałka naszego rodzynkowca, ale nadaje ten smaczek. Ja osobiście lubię ciasta, które mają dodatek alkoholowy ze względu na podkreślenie smaku tego ciasta. Poniżej opisze wam przepis na przepyszny rodzynkowiec z dodatkiem alkoholu.
Składniki:
- Ciemny biszkopt (możemy też go zrobić z poniższego przepisu, wystarczy łyżkę mąki zastąpić łyżką kakao);
- 30 dag rodzynek;
- 150 ml alkoholu (może też być rum);
- 2 budynie czekoladowe;
- pół litra mleka;
- 1.75 kostki margaryny;
- jedna gorzka czekolada;
- jedna mleczna czekolada;
- dżem z czarnej porzeczki;
  Przejdźmy do przygotowania naszego rodzynkowca. Musimy rodzynki zalać alkoholem i pozostawić je na noc, aby się namoczyły w tym alkoholu. Zanim przejdziemy do przygotowania musimy ciasta wyłożyć na sito i odsączyć. Teraz gotujemy budynie w podanej powyżej ilości mleka. Studzimy to i jedną kostkę margaryny miksujemy wraz z wystudzonym budyniem. Następnie biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy z nich smarujemy dżemem z czarnej porzeczki a następnie wykładamy na niego krem budyniowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Potrzebować teraz będziemy garnuszek, w którym rozpuszczamy 3/4 kostki margaryny. Teraz dorzucamy połamaną czekoladę i mieszamy tak, aby doprowadzić do rozpuszczenia. Musimy teraz wymieszać czekoladę z osączonymi rodzynkami. Wykładamy to jednakowo na ciasto. Przed podaniem naszego rodzynkowca najlepiej go schłodzić.
  Tym prostym sposobem mamy własny rodzynkowiec z dodatkiem alkoholu. Smacznego!

Komentarze