Dziś będzie przepis
na sernik. Sernik ten to lekkie i puszyste ciasto z rodzynkami. Na wierzch tego
sernika damy kratkę z kruchego ciasta oraz polejemy lukrem. Jest to na prawdę
jeden z lepszych przepisów dla wielbicieli sernika.
Składniki
- 2 żółtka;
- 20 dag masła;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- szczypta soli;
- 45 dag drobnoziarnistego cukru;
- 750 g sera białego (w wiaderkach zmielonego);
- 4 jaja;
- 3 łyżki śmietany 18 procent tłuszczu;
- opakowanie cukru wanilinowego;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- opakowanie gotowego lukru;
- garść rodzynek;
I przechodzimy do
wykonania naszego sernika. Najlepiej zacząć od naszego kruchego ciastka.
Wbijamy żółtka do miski. Teraz będziemy łączyć z zimnym masłem przesianą mąkę
pszenną wraz ze szczyptą soli i cukrem. I z tak o to przygotowanej mieszanki
zagniatamy ciasto. Następnie formujemy z niego kulę, owijamy ją folią spożywczą
oraz wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Potem musimy zmielić
biały ser trzy razy, ta kwestia dotyczy osób, które nie mają zmielonego
twarogu. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie ubijamy je ze szczyptą soli,
tak żeby powstała sztywna piana. Do naszego zmielonego sera dodajemy śmietanę.
Ucieramy z resztą cukru, który nam pozostał, wraz z cukrem wanilinowym i żółtkami.
Zagniatamy to z mąką ziemniaczaną. A pod koniec musimy wmieszać pianę z białek
oraz rodzynki. Zrobić to delikatnie, najlepiej trzepaczką. Kolejnym krokiem
jest, aby rozwałkować dwie trzecie ciasta kruchego i wyłożyć nim blachę do
pieczenia. Pamiętajmy, aby uformować rant. Nakładamy na ciasto masę serową. Z
ciasta, które nam pozostanie, zrobić musimy wałeczki, z których układamy kratkę
na wierzchu sernika. Teraz rozgrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 180 stopni
Celsjusza i pieczemy przez około godzinę. Wystudzony sernik polewamy lukrem.
I
tym o to sposobem mamy przepyszny sernik. Ciasto, które przypadnie większości
do gustu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz