Sernik na kruchym spodzie z bakaliami

Zapraszam na kolejny odcinek sagi o sernikach. Jest to taki specjał, który nie daje tak łatwo o sobie zapomnieć. Kusi nasze oczy swoim wyglądem, dopominając się o jego spróbowanie. Dzisiejsza propozycja to sernik na kruchym spodzie, z nutą waniliowego smaku, wzbogaconego odrobiną migdałów i rodzynek.

Składniki na ciasto:
200 g mąki, 4 czubate łyżki cukru, 100 g masła, 1 jajko
Składniki na masę serową:
1 kg białego sera, 150 g cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku, 3 jajka, 3/4 szklanki śmietany, 50 g posiekanych migdałów, 50 g rodzynek, 1 żółtko, 2 łyżki mleka

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier, masło, jajko, następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Ser zemleć dwukrotnie i przełożyć do miski. Dodać oba cukry oraz budyń i utrzeć z serem. Następnie dodać żółtka, wymieszać, wlać śmietanę i utrzeć na jednolitą masę. Wrzucić rodzynki i migdały. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Ciasto rozwałkować. Tortownicę natłuścić, spód i boki wyłożyć ciastem. Wlać masę serową i równomiernie rozprowadzić. Rozbić kolejne jajko, żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować wierzch sernika. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Sernik przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i udekorować skórką z cytryny.

Sernik to niezwykle uniwersalny wypiek, idealny na każdą okazję i porę roku. Jego uniwersalność polega też na tym, że można go przygotować na różne sposoby w zależności od posiadanych umiejętności.

Komentarze