Rodzynkowiec dla każdego


Rodzynki to suszone winogrona zaliczane do bardzo zdrowych bakalii. Rodzynki mogą być spożywane na surowo, są bardzo słodkie i smaczne, mogą też być wykorzystywane do różnych dań, czy sałatek, ale przede wszystkim do wypieków.
Rodzynki to bakalie, których właściwości i wartości odżywcze są nieocenione. Stanowią jedną ze zdrowszych przekąsek. Rodzajów rodzynek jest kilka, ale najbardziej popularne są rodzynki sułtańskie. Dosyć duże, niezbyt suche o jasno żółtym kolorze. Rodzynki sułtańskie są najlepsze do wypieku sernika, czy zrobienia pysznego rodzynkowca. Rodzynkowiec, jak wskazuje zresztą jego nazwa to ciasto z dużą ilością tych właśnie pysznych słodkich bakalii.
Składniki na rodzynkowiec:
7 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 2 łyżki kawy, 50 dkg rodzynek, 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.
Składniki na krem czekoladowy:
60 ml mleka, 2 budynie czekoladowe na ½ l, 4 łyżki cukru, ½ kostki masła, 1 kostka masła, czekolada mleczna i gorzka.
Przygotowani rodzynkowca:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie łyżką mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz drobno mieloną kawą. Ciasto biszkoptowe przelewamy do przygotowanej foremki i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 40 minut. Rodzynki wieczór wcześniej zostawiamy namoczone w szklance alkoholu. Budyń gotujemy według przepisu i zimny dodajemy do utartej kostki masła, po czym dokładnie miksujemy na jednolity i puszysty krem czekoladowy. Pozostałe masło roztapiamy z czekoladą mleczną i gorzką i dodajemy do tego rodzynki. Ciasto biszkoptowe przekrawamy i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Kładziemy na to ½ kremu czekoladowego, na to kładziemy drugą połowę biszkoptu i smarujemy resztą kremu, na całość wykładamy masę z rodzynek.
Delikatny kawowy biszkopt, puszysty czekoladowy krem, no i oczywiście mnóstwo słodkich rodzynek zatopionych w czekoladzie to cały sekret wyśmienitego rodzynkowca. 

Komentarze