Rodzynki to suszone winogrona
zaliczane do bardzo zdrowych bakalii. Rodzynki mogą być spożywane na surowo, są
bardzo słodkie i smaczne, mogą też być wykorzystywane do różnych dań, czy
sałatek, ale przede wszystkim do wypieków.
Rodzynki to bakalie, których
właściwości i wartości odżywcze są nieocenione. Stanowią jedną ze zdrowszych
przekąsek. Rodzajów rodzynek jest kilka, ale najbardziej popularne są rodzynki
sułtańskie. Dosyć duże, niezbyt suche o jasno żółtym kolorze. Rodzynki sułtańskie
są najlepsze do wypieku sernika, czy zrobienia pysznego rodzynkowca. Rodzynkowiec,
jak wskazuje zresztą jego nazwa to ciasto z dużą ilością tych właśnie pysznych
słodkich bakalii.
Składniki na rodzynkowiec:
7 jajek, 1 szklanka mąki
pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1
szklanka cukru, 2 łyżki kawy, 50 dkg rodzynek, 1 słoiczek dżemu z czarnej
porzeczki.
Składniki na krem czekoladowy:
60 ml mleka, 2 budynie
czekoladowe na ½ l, 4 łyżki cukru, ½ kostki masła, 1 kostka masła, czekolada mleczna
i gorzka.
Przygotowani rodzynkowca:
Białka ubijamy na sztywną pianę,
dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie łyżką mieszamy z mąką pszenną,
ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz drobno mieloną kawą. Ciasto
biszkoptowe przelewamy do przygotowanej foremki i wkładamy do nagrzanego do
temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 40 minut. Rodzynki wieczór
wcześniej zostawiamy namoczone w szklance alkoholu. Budyń gotujemy według
przepisu i zimny dodajemy do utartej kostki masła, po czym dokładnie miksujemy
na jednolity i puszysty krem czekoladowy. Pozostałe masło roztapiamy z
czekoladą mleczną i gorzką i dodajemy do tego rodzynki. Ciasto biszkoptowe
przekrawamy i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Kładziemy na to ½ kremu
czekoladowego, na to kładziemy drugą połowę biszkoptu i smarujemy resztą kremu,
na całość wykładamy masę z rodzynek.
Delikatny kawowy biszkopt,
puszysty czekoladowy krem, no i oczywiście mnóstwo słodkich rodzynek
zatopionych w czekoladzie to cały sekret wyśmienitego rodzynkowca.
Komentarze
Prześlij komentarz