Rodzaje i typy mąki – co oznaczają i do czego ich używać

Mąka to podstawowy budulec wszelkiego rodzaju pieczywa, ciast czy makaronów. Ma ona wpływ na końcową jakość danego produktu. Dlatego ważną rzeczą jest zastosowanie odpowiedniego rodzaju mąki w zależności od tego, co chcemy przygotować. Mąka pszenna i żytnia to dwa najczęściej wykorzystywane gatunki mąk spożywczych. Każdą z nich określają typy, czyli oznaczenia cyfrowe, które widzimy na opakowaniach. A co oznacza typ mąki?
Typ mąki określa ilość zawartego w niej popiołu, a mówiąc prościej składników mineralnych. Im mniejszy typ, tym składników mineralnych jest mniej. Składniki mineralne występują głównie w zewnętrznej, ciemnej części ziarna, dlatego zauważamy, że mąki o wysokim typie, jak razowa 2000 są ciemniejsze. Mąka wyprodukowana tylko z samego, najmniej wartościowego bielma charakteryzuje się jasnym kolorem, delikatnością i lekkością. Opisując typy i zastosowanie mąki przedstawię ją na przykładzie pszennego gatunku.
Mąka tortowa o typie 450, to 0,45 % zawartości popiołu pomnożone przez 1000. Mąka ta jest drobno zmielona, jest lekka i posiada idealne właściwości do wypieku biszkoptów i puszystych ciast. Razem z mąką o typie 500 - krupczatka i typie 550, zaliczają się do mąk białych, które idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju pierogów, ciast lub makaronów. Idąc w górę dochodzimy do mąk, z których wypiekane jest pieczywo. Najczęściej wykorzystuje się tu mąki o typach 650, 750 i 850. W polaczeniu z mąką żytnią o podobnych typach, tworzą pieczywo mieszane. Najczęściej kupowany przez nas chleb baltonowski, chleb wiejski, to zasługa tych mąk. Podążając dalej w górę, mamy do czynienia z mąką Graham 1850 i razową 2000. Obie mąki, choć powstają w nieco inny sposób, zaliczają się do tych pełnoziarnistych. Mąka razowa 2000 to aż 2 % wspomnianych wyżej składników mineralnych w tym błonnika. Nie sposób też pominąć starej orkiszowej odmiany, która wykorzystywana jest rzadziej, a szkoda, gdyż jest bardziej bogata w cenne składniki odżywcze. Mąka ta idealnie sprawdza się w pieczeniu chleba, można też upiec pyszne ciasto orkiszowe.
Pieczywo z mąki pszennej, warto wzbogacić cennymi dodatkami. Może to być chleb z makiem lub chleb z kminkiem, który ubogaci nasz codzienny jadłospis. Więcej informacji o mące i jej zastosowaniu, znajdą Państwo w innych tekstach na blogu Nowej Piekarni.

Komentarze