Mąka to
podstawowy budulec wszelkiego rodzaju pieczywa, ciast czy makaronów. Ma ona wpływ
na końcową jakość danego produktu. Dlatego ważną rzeczą jest zastosowanie
odpowiedniego rodzaju mąki w zależności od tego, co chcemy przygotować. Mąka
pszenna i żytnia to dwa najczęściej wykorzystywane gatunki mąk
spożywczych. Każdą z nich określają typy, czyli oznaczenia cyfrowe, które
widzimy na opakowaniach. A co
oznacza typ mąki?
Typ mąki określa ilość zawartego w niej popiołu, a
mówiąc prościej składników mineralnych. Im mniejszy typ, tym składników
mineralnych jest mniej. Składniki mineralne występują głównie w zewnętrznej,
ciemnej części ziarna, dlatego zauważamy, że mąki o wysokim typie, jak razowa 2000
są ciemniejsze. Mąka wyprodukowana tylko z samego, najmniej wartościowego
bielma charakteryzuje się jasnym kolorem, delikatnością i lekkością. Opisując
typy i zastosowanie mąki przedstawię ją na przykładzie pszennego gatunku.
Mąka tortowa o typie 450, to 0,45 % zawartości popiołu
pomnożone przez 1000. Mąka ta jest drobno zmielona, jest lekka i posiada
idealne właściwości do wypieku biszkoptów i puszystych ciast. Razem z mąką o
typie 500 - krupczatka i typie 550, zaliczają się do mąk białych, które
idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju pierogów, ciast lub makaronów. Idąc w
górę dochodzimy do mąk, z których wypiekane jest pieczywo. Najczęściej
wykorzystuje się tu mąki o typach 650, 750 i 850. W polaczeniu z mąką żytnią o
podobnych typach, tworzą pieczywo mieszane. Najczęściej kupowany przez nas chleb
baltonowski, chleb wiejski, to zasługa tych mąk. Podążając dalej w górę,
mamy do czynienia z mąką Graham 1850 i razową 2000. Obie mąki, choć powstają
w nieco inny sposób, zaliczają się do tych pełnoziarnistych. Mąka razowa
2000 to aż 2 % wspomnianych wyżej składników mineralnych w tym błonnika. Nie
sposób też pominąć starej orkiszowej odmiany, która wykorzystywana jest
rzadziej, a szkoda, gdyż jest bardziej bogata w cenne składniki odżywcze. Mąka
ta idealnie sprawdza się w pieczeniu chleba, można też upiec pyszne ciasto
orkiszowe.
Pieczywo z mąki
pszennej, warto wzbogacić cennymi dodatkami. Może to być chleb z makiem
lub chleb z kminkiem, który ubogaci nasz codzienny jadłospis. Więcej informacji
o mące i jej zastosowaniu, znajdą Państwo w innych tekstach na blogu Nowej
Piekarni.
Komentarze
Prześlij komentarz