Skąd się wzięła nazwa tych
znakomitych przekąsek tak świetnie smakujących szczególnie z barszczem
czerwonym mianowicie pasztecików? Tego do końca nie wiadomo, przecież nie mają one
nic wspólnego z pasztetem? Smakują jednak wyśmienicie, dlatego goszczą na
naszych stołach nie tylko na święta.
Możemy je robić zarówno z ciasta
drożdżowego, z francuskiego, ale także i z półkruchego. Nie tylko różne ciasta,
ale przede wszystkim możliwość różnych kombinacji z rodzajem farszu do ich
nadziewania sprawia, że mają one tak licznych wielbicieli. Przedstawię przepis
na paszteciki z kapustą, możemy je jednak przygotować także z innym nadzieniem
na przykład z mięsem, czy pieczarkami.
Składniki na ciasto:
30 dag mąki, 20dag margaryny, 2
całe jajka, sól, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Składniki na farsz z kapusty:
Kapusta(świeża lub kiszona),
cebula oraz tłuszcz do jej podsmażenia, sól, pieprz.
Wykonanie farszu z kapusty:
Główkę świeżej kapusty pokroić na
ćwiartki, wyciąć głąbiasty środek i niezbyt miękko ugotować w osolonej wodzie. Przestudzoną
kapustę poszatkować lub zmielić w maszynce na grubym sitku. Odcisnąć ją i
podsmażyć w rondlu dodając wcześniej posiekaną i zeszkloną cebulkę, doprawić do
smaku solą i pieprzem. Farsz do pasztecików można także przygotować z kiszonej
kapusty lub mieszając kapustę świeżą z kiszoną według uznania. Można także
dołożyć do farszu wcześniej ugotowane i zmielone mięso lub grzyby.
Wykonanie pasztecików z kapustą:
Mąkę z margaryną posiekać nożem
na stolnicy na jednolitą masę (bez widocznych grudek tłuszczu). Dodać szczyptę
soli, śmietanę, żółtko i jedno całe jajko, wymieszać nożem, zlepić rękami,
włożyć do miseczki, nakryć i odstawić do chłodziarki. Ciasto takie najlepiej
sporządzić wieczorem, w dniu poprzedzającym pieczenie pasztecików z kapustą.
Nazajutrz rozwałkować ciasto na prostokątne placki grubości około 0,5
centymetra. Brzeg z jednej strony wyrównać radełkiem. Wzdłuż tego brzegu ułożyć
przygotowany farsz z kapusty, zawinąć placek i odciąć radełkiem. Brzegi
zawiniętego nadzianego już placka dokładnie zlepić, pokroić skośnie formując paszteciki
i końce również zlepić. Po wierzchu posmarować każdy pasztecik z kapustą
roztrzepanym białkiem i lekko poprószyć solą. Ułożyć je zlepianą stroną od
spodu na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200
stopni na około 20 minut.
Wyśmienite paszteciki z kapustą
podane z pysznym barszczem czerwonym to doskonała przekąska na nadchodzące już
chłodne jesienne dni.
Komentarze
Prześlij komentarz