Robimy smaczne paszteciki z kapustą


Skąd się wzięła nazwa tych znakomitych przekąsek tak świetnie smakujących szczególnie z barszczem czerwonym mianowicie pasztecików? Tego do końca nie wiadomo, przecież nie mają one nic wspólnego z pasztetem? Smakują jednak wyśmienicie, dlatego goszczą na naszych stołach nie tylko na święta.
Możemy je robić zarówno z ciasta drożdżowego, z francuskiego, ale także i z półkruchego. Nie tylko różne ciasta, ale przede wszystkim możliwość różnych kombinacji z rodzajem farszu do ich nadziewania sprawia, że mają one tak licznych wielbicieli. Przedstawię przepis na paszteciki z kapustą, możemy je jednak przygotować także z innym nadzieniem na przykład z mięsem, czy pieczarkami.
Składniki na ciasto:
30 dag mąki, 20dag margaryny, 2 całe jajka, sól, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Składniki na farsz z kapusty:
Kapusta(świeża lub kiszona), cebula oraz tłuszcz do jej podsmażenia, sól, pieprz.
Wykonanie farszu z kapusty:
Główkę świeżej kapusty pokroić na ćwiartki, wyciąć głąbiasty środek i niezbyt miękko ugotować w osolonej wodzie. Przestudzoną kapustę poszatkować lub zmielić w maszynce na grubym sitku. Odcisnąć ją i podsmażyć w rondlu dodając wcześniej posiekaną i zeszkloną cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz do pasztecików można także przygotować z kiszonej kapusty lub mieszając kapustę świeżą z kiszoną według uznania. Można także dołożyć do farszu wcześniej ugotowane i zmielone mięso lub grzyby.    
Wykonanie pasztecików z kapustą:
Mąkę z margaryną posiekać nożem na stolnicy na jednolitą masę (bez widocznych grudek tłuszczu). Dodać szczyptę soli, śmietanę, żółtko i jedno całe jajko, wymieszać nożem, zlepić rękami, włożyć do miseczki, nakryć i odstawić do chłodziarki. Ciasto takie najlepiej sporządzić wieczorem, w dniu poprzedzającym pieczenie pasztecików z kapustą. Nazajutrz rozwałkować ciasto na prostokątne placki grubości około 0,5 centymetra. Brzeg z jednej strony wyrównać radełkiem. Wzdłuż tego brzegu ułożyć przygotowany farsz z kapusty, zawinąć placek i odciąć radełkiem. Brzegi zawiniętego nadzianego już placka dokładnie zlepić, pokroić skośnie formując paszteciki i końce również zlepić. Po wierzchu posmarować każdy pasztecik z kapustą roztrzepanym białkiem i lekko poprószyć solą. Ułożyć je zlepianą stroną od spodu na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Wyśmienite paszteciki z kapustą podane z pysznym barszczem czerwonym to doskonała przekąska na nadchodzące już chłodne jesienne dni.

Komentarze