Czy nie tylko ja z niecierpliwością czekam cały rok na tłusty
czwartek, kiedy możemy objadać się bez zahamowań pączkami? Zapewne nie, ale też
nie jem pączków z lukrem tylko raz w roku. Rodzajów pączków jest mnóstwo.
Możemy kupić, zrobić samemu albo też pojechać do babci, tak jak ja, i tam
cieszyć się wspaniałym smakiem babcinych pączków. Jeżeli chodzi o dokładnie o
moje ulubione nadzienie to nie mam faworyta. Dziś zaproponuje wam upieczenie
pączków z lukrem i z nadzieniem różanym oraz posypane skórką pomarańczy.
Sprawdzony przepis także nie musicie się martwić o smażenie i dokładny wyrób.
Poniżej prezentuje składniki potrzebne do nich.
Składniki:
Ciasto:
- 2.5 szklanki mąki;
- pół szklanki mleka;
- 3 dag drożdży;
- 4 łyżki cukru;
- 2 całe jaja oraz 2 żółtka;
- 10 dag masła;
- 1/4 szklanki spirytusu;
- aromat pomarańczowy;
- 6 dag smażonej skórki pomarańczowej;
- konfitura różana;
- olej albo inny tłuszcz do smażenia;
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru;
- 6 łyżek wody;
- pół łyżeczki octu, najlepiej 6-procentowego;
No i przechodzimy do
przygotowania naszych pączków z lukrem i nadzieniem różanym. Musimy drożdże,
pamiętajmy żeby miały temperaturę pokojową, rozetrzeć z łyżką cukru. Dodajemy
ciepłe mleko oraz pięć łyżek mąki. Następnie odstawiamy, żeby nam wyrosło.
Teraz łączymy jajka z żółtkami a potem mieszamy je z resztą cukru. Ubijamy taką
masę na parze. Kolejnym krokiem jest wysypanie mąki na stolnicę albo do dużej
miski. Formujemy kopczyk i pamiętajmy, aby zrobić w nim wgłębienie i wlać tam
rozczyn, ubite jajka oraz aromat. Teraz zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, aby
dobrze je wyrobić z rozpuszczonym masłem wraz z połową drobno pokrojonej skórki
pomarańczowej oraz spirytusem. I teraz odstawiamy ciasto aż wyrośnie. Kiedy
podwoi swoją objętość, delikatnie formułujemy wałeczki o średnicy około 5 cm.
Następnie kroimy wałeczki na plastry o grubości 2 cm. Pamiętajmy, aby
spłaszczyć każdy krążek. Teraz kładziemy na środek łyżeczkę konfitury lub
dżemu. Nakrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi, żeby powstały kulki. Po
kolei odkładamy kulki na ściereczkę posypaną mąką w celu ich wyrośnięcia.
Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i po kolei wkładamy do niego pączki, pamiętając,
aby spód był do góry. Smaży je z każdej strony na złotobrązowy kolor. Kiedy
wyjmiemy z tłuszczu, osączamy je na papierowym ręczniku. Przygotowujemy teraz
lukier, czyli wystarczy nam cukier, który zalewamy wodą, gotujemy syrop do przyslowiowej
nitki. Dodajemy ocet i lekko mieszamy.
Na koniec nasze pączki polewamy lukrem i
posypujemy skórką pomarańczową. I proszę, mamy swoje własne pączki z lukrem i
nadzieniem różanym. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz