Pszenno – żytni chleb z makiem

Chleb dzisiaj to już nie tylko mąka pszenna lub żytnia, zakwas lub drożdże. Chleb dzisiaj to szereg różnych dodatków, które w delikatny sposób podkreślają, a niekiedy wręcz zmieniają smak chleba. Odwiedzając piekarnie lub przeglądając sklepowe półki, napotykamy często na chleb z kminkiem, słonecznikiem i otrębami. Możemy też natknąć się na tradycyjny chleb baltonowski lub chleb wiejski z dodatkiem maku. Piekąc chleb w domu, możemy w dowolny sposób dobrać rodzaj składników i według uznania wzbogacić go przeróżnymi dodatkami. Przykładem na tego typu dowolność jest przepis na domowy chleb z makiem.

Składniki:
350 g mąki pszennej chlebowej, 100 g mąki żytniej, 20 g mąki tortowej, łyżeczka soli, 20 g drożdży, łyżeczka cukru, 300 ml letniej wody, 3 łyżki maku

Wykonanie:
Przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić w 100 ml letniej wody, dodać łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki tortowej, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałe mąki, dodać sól, mak, zaczyn i stopniowo resztę wody. Zagniatać ciasto na jednolitą, niezbyt miękką konsystencję. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do godziny czasu, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przenieś na obsypaną mąką stolnicę, chwilę powyrabiać, a następnie uformować bochenek i przenieść go na natłuszczoną blachę. Posmarować wierzch zimną wodą i posypać jeszcze niewielką ilością maku. Na koniec naciąć wzdłuż górnej części chleba. Przykryć bochenek ścierką i odstawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 45 minut.

Chleby mieszane, z udziałem pszenno – żytniej mąki, należą do najbardziej polecanych przez ekspertów od żywienia. Niezależnie czy z dodatkami, czy też bez nich, powinny pojawiać się najczęściej na naszych stołach. Jeżeli chodzi o sam mak, to jest on niezwykle popularnym dodatkiem w piekarnictwie. Oprócz chleba, wzbogaca też smak rogali, precli oraz bułek drożdżowych.

Komentarze