Chleb dzisiaj to już nie tylko mąka pszenna lub żytnia,
zakwas lub drożdże. Chleb dzisiaj to szereg różnych dodatków, które w delikatny
sposób podkreślają, a niekiedy wręcz zmieniają smak chleba. Odwiedzając piekarnie
lub przeglądając sklepowe półki, napotykamy często na chleb z kminkiem,
słonecznikiem i otrębami. Możemy też natknąć się na tradycyjny chleb
baltonowski lub chleb wiejski z dodatkiem maku. Piekąc chleb w domu, możemy w dowolny
sposób dobrać rodzaj składników i według uznania wzbogacić go przeróżnymi
dodatkami. Przykładem na tego typu dowolność jest przepis na domowy chleb z
makiem.
Składniki:
350 g mąki pszennej chlebowej, 100 g mąki żytniej, 20 g mąki tortowej, łyżeczka
soli, 20 g drożdży, łyżeczka cukru, 300 ml letniej wody, 3 łyżki maku
Wykonanie:
Przygotować zaczyn. Drożdże rozpuścić w 100 ml letniej wody, dodać
łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki tortowej, zamieszać i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałe mąki, dodać sól, mak, zaczyn
i stopniowo resztę wody. Zagniatać ciasto na jednolitą, niezbyt miękką
konsystencję. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do godziny czasu, aż
podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przenieś na obsypaną mąką stolnicę,
chwilę powyrabiać, a następnie uformować bochenek i przenieść go na
natłuszczoną blachę. Posmarować wierzch zimną wodą i posypać jeszcze niewielką
ilością maku. Na koniec naciąć wzdłuż górnej części chleba. Przykryć bochenek
ścierką i odstawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 220 stopni przez około 45 minut.
Chleby mieszane, z udziałem pszenno – żytniej mąki, należą do najbardziej polecanych przez ekspertów od
żywienia. Niezależnie czy z dodatkami, czy też bez nich, powinny pojawiać się najczęściej
na naszych stołach. Jeżeli chodzi o sam mak, to jest on niezwykle popularnym
dodatkiem w piekarnictwie. Oprócz chleba, wzbogaca też smak rogali, precli oraz
bułek drożdżowych.
Komentarze
Prześlij komentarz